×

Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija“, u utorak, 19. novembra, obilježava 120 godina od osnivanja i vrhunskog doprinosa kulturnom životu Grada Bijeljina i srpskog naroda.

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija" u 18.30 časova biće otvorena izložba povodom ovog značajnog jubileja, a u 19.00 časova u Velikoj sali Centra za kulturu biće održan koncert Hora „Srbadija" sa gostima, hora koji ime Bijeljine pronosi širom svjetske horske scene.

Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija" osnovano je 1899. godine, a najveći uspon doživjelo je pod vođstvom poznatog muzičkog pedagoga Stevana Krnića između dva svjetska rata.

Kao i ostalim nacionalnim društvima, rad ovog hora je više puta zabranjivan, definitivno nakon Drugog svjetskog rata, da bi ga Krnić obnovio pod imenom Sindikalni pjevački hor, koji je uskoro postao Kulturno-umjetničko društvo „Radojka Lakić" i uspješno je radio do 1953. godine.

Hor je obnovljen 1992. godine, od kada niže uspjehe na takmičenjima u regionu i svijetu. Dirigent Desanka Trakilović vodi „Srbadiju" gotovo tri decenije, a na svjetskoj rang listi horova, koju objavljuje ugledna međunarodna fondacija „Muzika mundi", bijeljinski hor zauzima 23. mjesto u kategoriji tradicionalne muzike i 36. mjesto u kategoriji mješovitih horova.

Danas SCPD „Srbadija" ima više od 160 članova, uz 120 članova dječijeg hora, a od 2002. godine organizator je „Majskih muzičkih svečanosti" na kojima je nastupilo više od 35.000 pjevača iz Evrope i svijeta.

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim časovima oblačno sa kišom u nižim i susnježicom i snijegom u višim predjelima. Tokom dana svježije nego prethodnih dana, pretežno oblačno sa snijegom na visoravnima, uglavnom na zapadu, Sarajevsko-romaniskoj regiji i na istoku, gdje će se formirati i snježni pokrivač. Povremeno susnj
Planirana isključenja električne energije za 10.12.2019.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS PUČILE PUHARE 1 Jedan NN izlaz 08:30 12:30 TS RASKRŠĆE 2 Jedan NN izlaz: dio ulice Petra Bojovića 08:30 10:30 TS D. MAGNOJEVIĆ 1
Informacija o vodosnabdijevanju – 9.12. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu i izgradnje nove vodovodne linije, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Svetog Save u Bijeljini, uključujući i sve man
HIT NEDJELJE
Drugo polufinale izbora za Hit godine
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu