×

U Vukosavcima kod Lopara počeli su radovi na djelimičnoj obnovi spomen-parka posvećnog borbi protiv fašizma i borcima iz Narodno-oslobodilačkog rata.

Za ovaj projekat Ministarstvo rada i boračko – invalidsku zaštitu RS i opština Lopare obezbijedili su 10.000 KM. U loparskom SUBNOR ističu da su zadovoljni što će biti spriječeno dalje urušavanje ovog važnog kulturno-istorijskog spomenika i upozoravaju da se tekovine Drugog svjetskog rata moraju poštovati.

U lokalnoj zajednici obećavaju da spomen-park neće prepustiti zaboravu.

Izgradnju spomen sobe, čitaonice i motela, u okviru ovog kompleksa koji se prostire na 10 hektara zemljišta, 1985. godine, finansiralo je 19 opština sjeveroistočne Bosne. Danas, ovo spomen obilježje, u čijoj je zajedničkoj grobnici sahranjeno 768 boraca, među kojima i 17 narodnih heroja propada, a nekada popularno izletište sa sportskim terenima prekrio je korov.

Loparski SUBNOR pokrenuo je inicijativu da se ova važna antifašistička kulturno – istorijska baština proglasi nacionalnim spomenikom od republičkog značaja.

Član SUBNOR Lopare Mihajlo Đukić (86) se nada da će nadležni sve kako bi zaštitili ovaj spomen-park.

– Sutjeska i neki drugi spomenici iz NOB su obnovljeni. To zaslužuju i Vukosavci. Oni su uspomena na borce iz Semberije, Majevice, Posavine, Srema koji su se borili protiv fažizma, najveće nemani 20. vijeka. Mislim da aleja velikana mora da se sačuva – kaže Đukić.

Iako je spomen-park Vukosavci na obroncima Majevice, kao i većina ostalih spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata, prepušten zaboravu, devastirane objekte u okviru ovog zapuštenog kompleksa i dalje posećuju brojni građani iz Brčkog, Tuzle, Bijeljine i drugih gradova BiH, Srbije i zemalja bivše Jugoslavije.

Volontersko udruženje „Majevički akcijaši“ nastoji da ovo mjesto oživi. Predsjednica ovog udruženja Zvezdana Dejić kaže da volonteri, članovi ove nevladine organizacije, desetak puta godišnje organizuju akcije čišćenja i uređenja kompleksa u Vukosavcima, ali i drugih spomenika. Ona osuđuje sve koji se nemarno odnose prema ovim “svjedocima istorije”.

– Ne možemo sami mnogo uraditi, niti odjednom. Ali kada bi svako po malo angažovao, uspjeli bismo da ovaj kompleks otgnemo „zubu vremena”. Ne možemo mi da izbrišemo svoju istoriju. Ako je ne budemo poznavali i o njoj učili buduća pokolenja, onda ni nas neće biti nigdje – kaže Dejić.

Samo za uređenje spomen kuće u kojoj je boravio štab Prvog majevičkog partizanskog odreda, potrebno je 90.000 maraka, a za obnovu spomen parka i motela oko četiri miliona.

U opštini Lopare kažu da novaca u budžetu nemaju dovoljno, ali da preduzimaju sve kako bi našli investitora i zaštitili ovaj kompleks.

– Zajedno sa lokalnim privrednicima ćemo obnoviti spomen kuću i tim dijelom kompleksa će upravljati opština. A za onaj dio, gdje se nalazi motel Vukosavci, koji je u veoma lošem stanju, tražimo zainteresovanog ulagača. Spremni smo da ovaj objekat predamo nekome na korištenje bez ikakve naknade, samo da taj prostor uredi i privede namjeni – kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Dotrajali spomenici
Od 126 spomenika iz NOR na području Semberije i Majevice većina je dotrajala ili potpuno uništena zbog vremena i neodržavanja. Da bi ih obnovili i zaštitili od daljeg propadanja, potrebna je pomoć lokalnih zajednica, ali i nadležnih republičkih institucija.

/Srpskainfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu