×

U Bijeljini je sinoć održan koncert Srpskog vizantijskog hora "Mojsije Petrović" iz Beograda, pod horovođstvom Nikole Popmihajlova, koji je izveo himne iz starih srpskih rukopisa i splet srpskih narodnih pjesama.

Foto: Youtube


U bogatom repertoaru crkvene vizantijske, Hor je izveo i četiri kompozicije karakteristične za područje Kosova i Metohije.

Horovođa Popmihajlov rekao je da je taj način notnog zapisivanja vezan samo za crkveno pojanje, a da je jedna od najstarijih kompozicija koju oni izvode iz 16. vijeka i nalazi se u nekim knjigama u Karlovcima.

Hor se bavi izučavanjem, očuvanjem i izvođenjem autentičnog, tradicionalnog istočno-pravoslavnog, srpskog i vizantijskog stila crkvene muzike.

Srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda prvi je te vrste u Srbiji, na čijem se repertoaru nalaze kompozicije pravoslavnih melografa od srednjeg vijeka do danas, kao i melodije nepoznatih autora čije je izvorište usmeno crkveno predanje.

Cjelokupan izvođački opus zabilježen je vizantijskom notacijom.

Koncert je održan u Eparhijskom kulturnom centru, a organizovao ga je, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, Misijski fond Eparhije.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim časovima oblačno sa kišom u nižim i susnježicom i snijegom u višim predjelima. Tokom dana svježije nego prethodnih dana, pretežno oblačno sa snijegom na visoravnima, uglavnom na zapadu, Sarajevsko-romaniskoj regiji i na istoku, gdje će se formirati i snježni pokrivač. Povremeno susnj
Planirana isključenja električne energije za 10.12.2019.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS PUČILE PUHARE 1 Jedan NN izlaz 08:30 12:30 TS RASKRŠĆE 2 Jedan NN izlaz: dio ulice Petra Bojovića 08:30 10:30 TS D. MAGNOJEVIĆ 1
Informacija o vodosnabdijevanju – 9.12. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu i izgradnje nove vodovodne linije, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Svetog Save u Bijeljini, uključujući i sve man
HIT NEDJELJE
Drugo polufinale izbora za Hit godine
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu