×

U Bijeljini je sinoć održan koncert Srpskog vizantijskog hora "Mojsije Petrović" iz Beograda, pod horovođstvom Nikole Popmihajlova, koji je izveo himne iz starih srpskih rukopisa i splet srpskih narodnih pjesama.

Foto: Youtube


U bogatom repertoaru crkvene vizantijske, Hor je izveo i četiri kompozicije karakteristične za područje Kosova i Metohije.

Horovođa Popmihajlov rekao je da je taj način notnog zapisivanja vezan samo za crkveno pojanje, a da je jedna od najstarijih kompozicija koju oni izvode iz 16. vijeka i nalazi se u nekim knjigama u Karlovcima.

Hor se bavi izučavanjem, očuvanjem i izvođenjem autentičnog, tradicionalnog istočno-pravoslavnog, srpskog i vizantijskog stila crkvene muzike.

Srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda prvi je te vrste u Srbiji, na čijem se repertoaru nalaze kompozicije pravoslavnih melografa od srednjeg vijeka do danas, kao i melodije nepoznatih autora čije je izvorište usmeno crkveno predanje.

Cjelokupan izvođački opus zabilježen je vizantijskom notacijom.

Koncert je održan u Eparhijskom kulturnom centru, a organizovao ga je, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, Misijski fond Eparhije.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu