×

U galeriji “Artfoto” fotografa Slobodana Krstića u Popovima otvoren je Centar za afirmaciju umjetničke fotografije Međunarodne fotografske federacije.

 

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

Ovaj centar jedan je od brojnih širom svijeta koji popularizuje fotografiju. Proslavljenom umjetniku Slobodanu Krstiću, koji ove godine obilježava 50 godina rada, u ime Međunarodne fotografske federacije dodijeljeno je i počasno zvanje ES FIAP, jedno od najviših priznanja najboljih umjetničkih fotografa u svijetu.

– Fotografiju razumiju svi. Pogotovo u današnjoj eri digitalizacije, eri mobilnih telefona, kada praktično tako svi bilježimo i čuvamo od zaborava dragocjene trenutke. A za umjetnika nema veće radosti da drugi razumiju i prihvate njegove fotografije, kao što je to slučaj s mojim radovima. Dokaz je i otvaranje FIAP centra u mojoj galeriji. To je je kruna moje umjetničke karijere i drago mi je što na ovaj način obilježavam 50 godina od prve izložene umjetničke fotografije – kaže Slobodan Krstić.

On objašnjava da su pravila FIAP-a stroga, ali da ne brine. Planovi su mu ambiciozni.

– Moram redovno dostavljati izvještaje o radu, ali i organizujem pet međunarodnih izložbi godišnje. U sklopu ovog centra radiće i radionica umjetničke fotografije, koja će, vjerujem, pomoći da otkrijemo još talenata. Namjera mi je da za predavače dovedem najveća imena u umjetničkoj fotografiji – kaže autor koji radi portrete, fotografije djece, aktove, a posebna ljubav mu je crno-bijela fotografija.

Ovaj proslavljeni umjetnički fotograf, čije je ime poznato u ovim krugovima u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, fotografijom se bavi od 1967. godine. U njegovom opusu je više od 35.000 fotografija, što predstavlja njegovo neprocjenjivo bogatstvo. Imao je 31 samostalnu, više do 400 kolektivnih izložbi. Autor je i monografija „Republika – zemlja impresija” i „Nebom iznad Republike Srpske“ kojima je predstavio dio kulturno-istorijskog i prirodnog bogatstva ove zemlje, impresivne predjele i građevine, svjedoke kulture i duhovnosti naroda koji vijekovima živi na ovim prostorima. Dobitnik je više od 200 nagrada i priznanja, zlatnih medalja i diploma na raznim domaćim i svjetskim izložbama.

FIAP centar otvorio je potpredsjednik ove federacije Žoan Burges Martiselj, afirmisani umjetnički fotograf iz Andore. Njegovom izložbom fotografija, snimljenih u Kini i Kubi, ozvaničen je rad prvog FIAP centra u BiH.

– Promovisanje amaterske i umjetničke fotografije naš je primarni cilj, a organizovanjem izložbi i salona pružamo priliku našim članovima, umjetničkim fotografima, da stiču razna zvanja u ovoj oblasti – rekao je Martiselj.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom s Krstićem, za kojeg kaže da predstavlja posebnu vrstu fotografa.

– On nije samo lokalni umjetnik. On je međunarodni umjetnik. Za bolje poznavaoce njegovog umjetničkog rada ovo nije iznenađenje, jer je Krstić već decenijama u svjetskom vrhu umjetničke fotografije – rekao je Martiselj.

Umjetnička federacija

FIAP predstavlja internacionalnu umjetničku federaciju, koja broji 105 zemalja članica i okuplja oko milion i po fotografa.

U posljednjih pet godina, uključujući ovaj u Semberiji, otvoreno je 16 ovakvih centara.  Iduće godine  trebalo bi da centri za afirmaciju umjetničke fotografije budu otvoreni i u Španiji, Rumuniji, Australiji i SAD.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro malo do umereno oblačno i svežije, na višim planinama i slab mraz, a oko reka i po kotlinama sa maglom. Tokom dana uz umerenu nisku oblačnost i ređe sunčane intervale,a ponegde se magla može zadržati do podneva. Jutarnja temperatura od 3°C do 7°C, na planinama oko 1°C, na istoku na visini
Planirana isključenja električne energije za 22.11.2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak TS Centar 9 Komplet TS, Trg Đenerala Draže Mihajlovića, (nova zgrada "Tehnike inženjering") 08:00 11:00 TS Donje
Informacija o vodosnabdijevanju – 20.11. 2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, priključenja novih korisnika i izgradnje nove vodovodne linije, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u ulicama Stefana Dečanskog, Milovana Glišića, Vladimira Gaćinović
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu