×

Šljiva kao važan dio ishrane i privređivanja stanovništva u zapadnoj i centralnoj Srbiji, ali i u Semberiji i podmajevičkom kraju, tema je gostujuće izložbe „Tradicionalni proizvodi od šljiva“ Narodnog muzeja u Valjevu, koja je u okviru „Pantelinskih dana“ otvorena sinoć u Muzeju Semberije.

 

Predstavljena postavka je rezultat terenskog rada od 2017. godine, koji je vršen na teritoriji valjevskog, kolubarskog, užičkog kraja i čačanskog kraja. Pored izloženih fotografija, predmeta koji se koriste za pravljenje proizvoda od šljive i dokumetarnog filma o šljivi, posjetioci izložbe su imali priliku da uživaju u sjajnim ukusima proizvoda od šljiva - šljivopiti, knedlama, mafinima, štrudli i drugim poslasticama.

Na prostorima Balkana šljiva se pojavljuje u četvrtom vijeku prije nove ere. U Srednjem vijeku prehrambeni proizvodi od šljive su bili predmet trgovine sa Dubrovačkom republikom, a ovo voće se često pominje kao trgovačka roba i u kasnijim vijekovima, pogotovo u austro-ugarskim dokumentima.

Gordana Pajić, etnolog u Narodnom muzeju Valjevo i autor izložbe ističe da je šljiva u ishrani stanovništva zapadne i centralne Srbije veoma značajna, a stanovništvo se počelo baviti intenzivnom proizvodnjom ovog voća od sredine 19. vijeka.

- Šljiva se koristila češće u prerađenom stanju kao suva šljiva, slatko, pekmez, šljivani kolač, nego svježa. Od 19. vijeka pojavljuje se organizovana proizvodnja i otkup ovog voća, posebno suve šljive. U periodu između dva svjetska rata, šljiva i pekmez od šljiva bili su artikli kojima se poslovalo i na berzi - ističe Pajićeva.

 

Šljiva je bila važna i u vrijeme mira i u vrijeme rata, a posjetioci imaju priliku da vide i fotografije industrijske proizvodnje pekmeza od šljive nastale za vrijeme Prvog svjetskog rata.

- Nakon Drugog svjetskog rata šljiva ostaje važan prehrambeni proizvod stanovništva, ali postaje i bitna trgovačka roba, tako da nova država pomaže seljacima da obnove svoje sušare, a otvaraju se i nove u sklopu zadruga. Otvorene su i fabrike koje su se bavile preradom šljive - u Valjevu„Srbijanka“, a u Požegi „Budimka“ - dodala je Pajićeva, upoznajući posjetioce izložbe o značaju ovog voća za naše podneblje.

Na izložbi se mogu vidjeti i predmeti koji su se koristili za služenje slatka od šljiva, koje se obično gostima posluživalo za slavu. U valjevskim svadbenim običajima do skora je praktikovano da se drugi dan svadbe zasadi mlada šljiva koja se kiti. Novac koji se tresao sa te šljive mlada je stavljana u kecelju.

 

Izložba je prvi put priređena 2017. godine u Narodnom muzeju u Valjevu i od tada je, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, bila postavljena u nekoliko izložbenih prostora, među kojima je bio i Sajam šljive u Osečini - manifestaciji koja 15 godina promoviše šljivu kao važan proizvod u prehrani i kao važan brend ovih prostora.

/Pan radio/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu