×

U Galeriji Centra za kulturu "Semberija" otvoren je 11. Bijeljinski umjetnički salon koji svojim sadržajem obuhvata savremeno stvaralaštvo na polju likovne umjetnosti, primijenjene umjetnosti, dizjana i arhitekture.

 

-  Ove godine imamo izložen najveći broj djela do sada, ali i najviše autora, samim tim 11. Bijeljinski umjetnički salon je najraznovrsniji do sada. Važno je što naš Grad ima veliki broj iskusnih, ali i mladih umjetnika, koje smo okupili na jednom mjestu, kako bi predstavili umjetničku tradiciju, sadašnjost i budućnost Bijeljine - naglsio je Milijanko Miholjčić, kustos Galerije Centra za kulturu.

 Posjetioci ove prestižne kulturne manifestacije mogu uživati u djelima realizma, apstarkcije, klasičnih crteža, grafike, ali i u ostvarenjima primijenjene umjetnosti među kojima je umjetnička fotografija, ikonopis, dizajn i arhitektura.

Spomenko Đekić, student završne godine Akademije likovnih umjetnosti, istakao je da je Bijeljinski salon izuzetno važna manifestacija za kulturni život Grada jer upravo okuplja profesionalce, odnosno školovane umjetnike Bijeljine.

On se predstavio na Salonu sa četiri crteža inspirisana baroknom skulpturom, koja su dio opusa "Agonija i ekstaza".

 - Cilj ovih djela je da vrate sjaj crtežu kao formi i pokažu da crtež može da stoji sam, ako je kvalitetan - zaključio je Đekić.

Nakon osam godina prezentovanja radova likovnih stvaralaca, zbog velikog interesovanja domaćih autora iz različitih oblasti umjetnosti, salon je preimenovan u umjetnički salon, a održava se u okviru "Pantelinskih dana".

Iste večeri, na Gradskom trgu održan je koncert učenika Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Bijeljine i Ugljevika. Solisti na harmonici, kamerni sastav i orkestar harmonika izveli su kompozicije klasične i tradicionalne muzike.

 

Nakon nastupa mladih harmonikaša, sugrađani su uživali u nastupima osam kulturno-umjetničkih društava iz Semberije. Na sceni je igralo gotovo 300 članova brojnih gradskih ansambala, što je potvrda da su narodne igre u Semberiji još žive i da se tradicija čuva i među mladima.

 

/Pan radio/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu