×

U Galeriji Centra za kulturu sinoć je otvoren Bijeljinski umjetnički salon za koji kustos Milijanko Miholjčić kaže da nudi dimenziju više i prestižnim autorima i djelima parira umjetničkoj sceni svjetskih metropola.
Na 11. salonu prikazano je 66 umjetničkih djela 22 bijeljinska autora, među kojima su slikari, fotografi, dizajneri i arhitekte.

Izložbu prati i katalog, a posjetioci će moći da uživaju u izloženim umjetničkim djelima do 25. avgusta.

Bijeljinski umjetnički salon dio je manifestacije “Pantelinski dani” povodom slave grada Svetog Pantelejmona koji se obilježava 9. avgusta.

U okviru slavskih svečanosti sinoć je u Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena izložba “Tradicionalni proizvodi od šljiva” čiji je autor Gordana Pajić, muzejski savjetnik Narodnog muzeja Valjevo.

Pajićeva kaže da izložba dokumentuje znanja o šljivi i njenoj upotrebi u ishrani kao elementa nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

U zabavnom programu “Pantelinskih dana” na centralnom gradskom trgu održan je koncert učenika Muzičke škole “Kornelije Stanković” iz Bijeljine i Ugljevika.
Direktor škole Slaviša Perić rekao je novinarima da su solisti na harmonici, kamerni sastav i orkestar harmonika izveli kompozicije klasične i tradicionalne muzike.

Od brojnih nastupa i osvojenih nagrada na domaćoj i međunarodnoj sceni u protekloj školskoj godini Perić je izdvojio pobjedu učenika ove škole na festivalima harmonike u Italiji i Crnoj Gori.

Nakon harmonikaša, sugrađanima su se na trgu predstavili folklorni izvođači Semberije, a na sceni je igralo gotovo 300 članova brojnih gradskih ansambala.

Umjetnički rukovodilac Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Semberija” Goran Perkić rekao je da je ovaj nastup kruna rada 8 folklornih ansambala u Semberiji.

– Narodne igre u Semberiji još su žive i tradicija se čuva i među mladima, što je krunski zadatak, jer ako djecu ne naučimo tradiciji ostaćemo u budućnosti bez svega – rekao je Perikić.

U okviru “Pantelinskih dana” danas će u Bijeljini biti održana manifestacija “Dani meda u Semberiji” i prodajna izložba narodnih rukotvorina, počeće trodnevni “Pantelinski vašar” na Agrotržnom centru, a u 21.30 na centralnom trgu biće održan koncert “Tropiko benda”.

/Srpskainfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu