×

Muzej Semberije i Narodni muzej Valjevo predstavljaju Vam u okviru Pantelinskih svečanosti izložbu "Tradicionalni proizvodi od šljiva".

 

Šljive i proizvodi od šljive jedna su od karakteristika područja zapadne i centralne Srbije/Republike Srbije kao i Semberije i Podmajevice u Republici Srpskoj/Bosni i Hecegovini. Slične geografsko-klimatske odlikei istorijsko-društvene okolnosti uslovile su da je ova voćarska kultura u prošlosti, ali i danas važan segment ishrane i privređivanja stanovništva u pomenutim krajevima.

Izložba „Tradicionalni proizvodi od šljiva u ishrani zapadne i centralne Srbije“ sumira znanja o istoimenoj problematici, koja su fundamentalno bliska tradiciji uzgoja i prerade šljive u semberskom i podmajevičkom kraju.

Gajenje i upotreba šljive prenošeni su s generacije na generaciju, te se i danas u seoskim domaćinstvima podižu i obnavljaju šljivici, ponegdje i oni od starih sorti ovog voća. Više od jedan vijek prerade šljive na tradicionalan način u domaćinstvu (sušenje u zidanim sušarama na drva, kuvanje pekmeza u ranijama, kuvanje slatka i šljivanog kolača, u Semberiji šljivopita) uspjeva da odoli savremenim tehnološkim procesima. O tome svjedoče još uvek aktivne sušare u zlatiborskom i valjevskom kraju (kao i Podmajevici), ali i sajamske manifestacije na kojima žene izlažu ostale proizvode od šljiva koji se koriste u ishrani (pekmez, džem, slatko, šljivani kolač, pite sa suvim šljivama, knedle sa šljivama i dr).

Dokumentovanjem znanja o šljivi,i njenoj upotrebi u ishrani kao elementu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kroz muzejsku prezentaciju i prikupljenu dokumentaciju pomažemo u očuvanju i održivosti ovog elementa u savremenom dobu i pružamo podršku lokalnoj zajednici, kao glavnom prenosiocu pomenutog znanja na nove generacije.

Otvaranje izložbe u utorak, 6. avgusta u 19,00 časova i biće otvorena u Muzeju Semberije do 6. septembra 2019. godine.

/Pan radio/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu