×

Tradicionalna japanska vještina savijanja lista papira ili kartona, origami, sve je zastupljenija i na našim prostorima o čemu svjedoči izložba “Tajne papira” Vesne Rikić (28) iz Priboja na Majevici.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

U Centru za kulturu u Loparama izloženo je 40-ak njenih radova, rađenih upravo ovom tehnikom, koje ljubitelji ove umjetnosti mogu pogledati do polovine avgusta.

Vesna Rikić, po struci građevinski inženjer, još kao djevojčica zavoljela je origami. Nije joj bilo lako jer je morala da uči i usavršava se isključivo preko interneta.

– Počelo je kao hobi, a sada preraslo u pravu ljubav. Omiljena mi je kviling tehnika. Papirne tračice mogu biti različitih širina, od tri do sedam milimetara, a one se uvijaju, savijaju i lijepe jedne za drugu. Mogu da se prave različliti oblici, 3D figure, čestitike ili slike. Jednostavnije radove mogu da završim za dva, tri dana, a ima i onih za koje su potrebni mjeseci – kaže ona.

 

Ističe da nema neki određeni motiv te da često samo preradi neku sliku koja joj se dopadne, ali i da zna da izmisli i uradi nešto svoje.

– Optimista sam i volim da to prenesem na svoje radove. Da su mi slike vesele, šarene, da oni koji ih gledaju bar na kratko osjete sreću kojima zrače. Volim jarke boje i uglavnom su moji radovi takvi – kaže mlada umjetnica.

Voljela bi da se origamijem bavi više ljudi kako bi mogla da nauči nešto novo i razmijeni iskustva.

– Ova drevna japanska umjetnost postaje sve popularnija, a broj ljubitelja origamija u svijetu se povećava. Postoje udruženja, postoje škole, koje se bave time, sve više je i takmičenja. Nažalost, kod naših slikara su zastupljenije neke druge tehnike poput ulja na platnu, tempera, akrila. Važno je samo da vas to što radite ispunjava – poručuje Vesna.

Dodaje i da joj je veoma dragocjena podrška najbližih.

– U početku nisu shvatali zašto me baš origami zaokuplja. A onda su im se moji radovi dopali tako da sa nestrpljenjem očekuju da vide šta ja to najnovije pravim. Moja profesija takođe zahtijeva mnogo strpljenja, preciznosti i truda, tako da mislim da je to u stvari i proisteklo iz mojih interesovanja – naglašava ova djevojka.

Vesni se ostvario san da u rodnom gradu samostalno izlaže svoje radove.

Mlada majevička umjetnica nada se da će joj bavljenje origamijem otvoriti i put ka Japanu, jer su običaji i kultura Zemlje izlazećeg sunca za nju fascinantni.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

Baština

Centar za kulturu u Loparama godišnje organizuje 40-ak izložbi slika, promocija, pozorišnih predstava i drugih sadržaja. Cilj im je da poboljšaju kvalitet kulturnog života.

Mirko Stević, direktor ustanove koja je nosilac kulturnih aktivnosti na ovom području, naglašava da se kroz likovnu, pozorišnu, književnu, izdavačku i druge djelatnosti njeguje kulturna baština i tradicija srpskog naroda na Majevici.

– Drago nam je što je ova izložba, neobična i različita od većine koje prikazujemo, izazvala veliku pažnju i što u našoj sredini imamo ovakvu umjetnicu. Naročito nam je značajno da podržimo mlade, talentovane ljude, da im ponudimo kvalitetne sadržaje i zadržimo ih na ovim prostorima – kaže Stević.

Za kulturu 200.000 KM

Iz budžeta, koji za ovu godinu iznosi blizu 6 miliona maraka, za podršku kulturi se izdvaja oko 200.000 KM.

– Najveći dio ide za rad ustanova čiji smo osnivači, poput Centra za kulturu, Biblioteke „Desanka Maksimović“, SPKD „Prosvjeta“. Nastojimo da podržimo i tradicionalne manifestacije poput „Floklorom do pomirenja“, Likovni sabor „Majevica“ i druge, ali i nevladine organizacije koje okupljaju prije svega mlade ljude – istakao je načelnik za privredu Opštine Lopare Željko Kerović.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i toplo, mjestimično i vruće. Vjetar slab, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 10°C do 16°C, na jugu do 21°C. Najviša dnevna temperatura vazduha od 28°C do 33°C, na jugu i sjeveru do 36°C. U utorak(20.08): Ujutro vedro
Planirana isključenja električne energije za 20. 8. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 7 Jedan NN izlaz prema Zlatnom klasu 08:00 13:00 TS Ledinci 2 Jedan NN izlaz, dijelovi ulica R
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 08:00 do 14:00 časova, vode neće biti u ulicama: Jasenovačkih mučenika, Marka Miljanova, Metohijska i Loznička u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u nasel
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu