×

Beogradski festival harmonike, koji je okupio više od stotinu učesnika iz regiona, završen je sinoć proglašenjem najboljih među kojima je dječak Đorđe Perić iz Ugljevika.

Perić je proglašen za najboljeg u takozvanoj "bejbi kategoriji" koja okuplja muzičare ispod sedam godina, dok su ostali učenici i studenti iz Srpske imali zapažen nastup.

Na Festivalu su nastupili učenici muzičkih škola iz Banjaluke, Ugljevika, Trebinja i Istočne Ilidže, kao i studente muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Umjetnički direktor Festivala Miloš Lončar ocijenio je u izjavi Srni da su mladi sa ovih prostora među najboljima u svijetu kada je riječ o sviranju harmonike.

Lončar je naveo da su u protekla tri festivalska dana mladi harmonikaši iz regiona bili u prilici da kroz radionice, koncerte i druženje sa eminentnim muzičarima i profesorima nauče mnogo toga što će im biti motiv da nastave da rade na sebi i da se usavršavaju.

On je objasnio da je osnovni cilj Beogradskog festivala harmonike, koji se održava već petu godinu, promocija harmonike kao instrumenta i popularizacija pred širim narodnim masama.

- Osnovna ideja je okupljanje učenika, studenata i koncertnih umetnika iz zemlje i inostranstva. Trudimo se da kroz tu umetnost predstavimo javnosti najreprezentativnija dela literature za klasičnu harmoniku - rekao je Lončar.

Prema njegovim riječima, ovakvi susreti su bitni jer se harmonika uglavnom dovodi u vezu sa folklornom muzikom.

Učešće profesora, studenata i učenika iz Republike Srpske na petom Beogradskom festivalu harmonike podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

/RTRS/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno oblačno sa kišom mestimično. Tokom dana promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale, ali i nestabilno pa će biti lokalno kiše i pljuskova. Vjetar umjeren, uglavnom istočni. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 23°C. U sredu(24.04): Ujutro pretežno oblačno sa kišom u severni
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 25. 4. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Gajevi 4 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 09:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Brijesnica 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski
Informacija o vodosnabdijevanju – petak 26.04.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u petak (26.04.2019.), u vremenu od 09:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Raje Baničića u Bijeljini i Dimitrija Lopandića u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Zb
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co