×

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji će u Beogradu trajati od 22. februara do 3. marta, biće organizovano više od 500 projekcija na 13 lokacija.

Film "Miljenica" grčkog režisera Jorgosa Lantimosa otvoriće 47. FEST, a zatvoriće ga ostvarenje "Loro" italijanskog režisera Paola Sorentina, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

"Nagrada `Beogradski pobednik` za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti posthumno će biti dodeljena srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, a isto priznanje za dosadašnje stvaralaštvo britanskom glumcu i reditelju Ralfu Fajnsu", rekao je umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

On je najavio da će na FEST-u, koji se održava pod sloganom "Bez zaštite", biti prikazano 125 premijernih ostvarenja, istakavši da selekcija nudi reprezentativan presjek filmova koji su obelježili proteklu produkcionu sezonu.

"U dva takmičarska programa FEST-a - Glavnom i Srpski film, pred publikom će se naći odabrani naslovi koji, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću", naveo je on.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije.

U okviru tog programa, van konkurencije, biće prikazano i ostvarenje "Pepe, jedan uzvišen život", film proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice, koji se, kako je rekao Pantelić, poslije jednogodišnje pauze vraća na FEST.

O nagradama u raznim kategorijama u okviru tog programa odlučivaće žiri u sastavu Bojan Vuletić i Nada Šargin iz Srbije, Milena Zupančić iz Slovenije, Goran Bogdan iz Hrvatske, te Iona Uricaru iz Rumunije.

Najbolji film ponijeće nagradu "Beogradski pobednik", a biće dodijeljena i priznanja za najbolji scenario, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolji debi, kao i nagrada žirija.

U okviru takmičarskog programa - Srpski film (Srbija i prijatelji) biće prikazana ostvarenja srpske koprodukcije sa Njemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, a najbolji u raznim kategorijama ponijeće vrijedna priznanja.

U programu FEST-a nalaze se i tri kratka filma mladih autora - "Strano telo" Dušana Zorića, "Šafarikova 19" Laneta Pavkova i "Mališan" Danila Bećkovića.

Nezavisne

SERVISNE INFORMACIJE
U srijedu, 20.02.2019. Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 8 i 14°C. U četvrtak, 21.02.2019. u Hercegovini sunčano
Planirana isključenja električne energije u srijedu, 20. 2. 2019:   Elektroenergetski objekat: ТS V. Оbаrskа cеntаr Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа stаdiоnu Vrijeme prekida isporuke: 08:30-14:00   Elektroenergetski objekat: ТS Gоrnji Маgnојеvić Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа grоblјu Vrijeme prekida isporu
Informacija o vodosnabdjevanju u srijedu, 20. 2. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Jovana Raškovića i Ljubomira Nenadovića u Bijeljini, uključujući i sve manje p
HIT NEDJELJE
Glasajte za najljepše strane novogodišnje pjesme
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co