×

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji će u Beogradu trajati od 22. februara do 3. marta, biće organizovano više od 500 projekcija na 13 lokacija.

Film "Miljenica" grčkog režisera Jorgosa Lantimosa otvoriće 47. FEST, a zatvoriće ga ostvarenje "Loro" italijanskog režisera Paola Sorentina, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

"Nagrada `Beogradski pobednik` za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti posthumno će biti dodeljena srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, a isto priznanje za dosadašnje stvaralaštvo britanskom glumcu i reditelju Ralfu Fajnsu", rekao je umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

On je najavio da će na FEST-u, koji se održava pod sloganom "Bez zaštite", biti prikazano 125 premijernih ostvarenja, istakavši da selekcija nudi reprezentativan presjek filmova koji su obelježili proteklu produkcionu sezonu.

"U dva takmičarska programa FEST-a - Glavnom i Srpski film, pred publikom će se naći odabrani naslovi koji, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću", naveo je on.

U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije.

U okviru tog programa, van konkurencije, biće prikazano i ostvarenje "Pepe, jedan uzvišen život", film proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice, koji se, kako je rekao Pantelić, poslije jednogodišnje pauze vraća na FEST.

O nagradama u raznim kategorijama u okviru tog programa odlučivaće žiri u sastavu Bojan Vuletić i Nada Šargin iz Srbije, Milena Zupančić iz Slovenije, Goran Bogdan iz Hrvatske, te Iona Uricaru iz Rumunije.

Najbolji film ponijeće nagradu "Beogradski pobednik", a biće dodijeljena i priznanja za najbolji scenario, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolji debi, kao i nagrada žirija.

U okviru takmičarskog programa - Srpski film (Srbija i prijatelji) biće prikazana ostvarenja srpske koprodukcije sa Njemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, a najbolji u raznim kategorijama ponijeće vrijedna priznanja.

U programu FEST-a nalaze se i tri kratka filma mladih autora - "Strano telo" Dušana Zorića, "Šafarikova 19" Laneta Pavkova i "Mališan" Danila Bećkovića.

Nezavisne

SERVISNE INFORMACIJE
U subotu (24.08): Ujutro promjenjljivo do pretežno oblačno na zapadu i sjeveru, u ostalim predjelima s umjerenom oblačnošću, a na jugu vedro. Tokom dana sunčano i sa sunčanim intervalima, uz promjenjljivu oblačnost i rast oblaka nestabilnosti. Popodne sa mjestimičnim pljuskovima i rijeđom grmljavi
Planirana isključenja električne energije za 25. 8. 2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak DV 10 kV Novo selo Naseljena mjesta: Popovi, Dijelovi, Novo Selo, ulica Dimitrija Tucovića od semafora prema Žitoprometu,i dio ul
Informacija o vodosnabdijevanju – 23.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Vasilija Ostroškog, Petra Lubarde, V
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu