CSS Ticker Example
  • Vrijeme u Bijeljini:
  • Temperatura: 12.4 ℃
  • Vlažnost vazduha: 83 %
  • Pritisak: 990.7 mbar
  • Padavine: 0.7 mm
×


Do indeksa na željenom studiju na javnim univerzitetima u Srpskoj u drugom upisnom roku došlo je oko 500 studenata, što je tri puta manje u odnosu na broj ponuđenih mjesta, zbog čega će veliki broj fakulteta, kako bi popunili amfiteatre, u drugoj polovini mjeseca budućim brucošima pružiti i treću šansu.

Poslije dva upisna roka ostalo je slobodno više od 1.000 mjesta na javnim univerzitetima, koji su u novoj akademskoj godini planirali da upišu 4.440 brucoša.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci Strain Posavljak kaže da se za 826 slobodnih mjesta, koliko je bilo u drugom upisnom roku, prijavilo 311 kandidata.

- Očigledno da sva slobodna mjesta neće biti popunjena ni u ovom upisnom roku - kazao je Posavljak istakavši da se u prvom roku upisalo 1.758 kandidata. Dodao je da očekuju da će se broj brucoša povećati i tako što će oni koji su ispod crte, a položili su prijemni ispit, biti prebačeni na drugi studijski program, a tu je, kako kaže, i treći upisni rok.

- Treći upisni rok organizovaće fakulteti koji smatraju da mogu dobiti još kojeg kandidata. Sve u svemu, očekujemo da će ove godine biti nešto malo više kandidata u odnosu na lani. To je dobro ako se ima u vidu da je ove godine bilo manje srednjoškolaca - istakao je Posavljak.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da se u drugom upisnom roku prijavilo 205 kandidata, od kojih je 201 ispunio uslove za upis. Ispod crte su, naglasio je on, ostala četiri kandidata iako su i oni položili prijemni ispit, ali su studijski programi za koje su konkurisali popunjeni.

- Očekivali smo da će u drugom roku papire za upis predati bar 300 kandidata, međutim, to se nije desilo, tako da će mnogi fakulteti i ove godine izaći sa trećim upisnim rokom. Ostalo je još 660 slobodnih mjesta. U svakom slučaju, vjerujem da će u novoj akademskoj godini, kada se podvuče crta, biti za nijansu više brucoša u odnosu na lani - rekao je Kulić.

Dodao je da je Univerzitet zatražio od Vlade RS proširenje liste za 60 mjesta na medicini.

- U pitanju su kandidati koji su položili prijemni ispit i vjerujem da proširenje liste neće biti sporno - kazao je Kulić.

Sastanak

Univerzitet u Istočnom Sarajevu juče su posjetili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, gdje su se sa rektorom Milanom Kulićem dogovorili da će Vlada obezbijediti 12 miliona KM za izgradnju nove zgrade Rektorata.
- Srpska se u kontinuitetu kvalitetno bavi pitanjem obrazovanja, posebno visokim obrazovanjem - rekao je Dodik i dodao da je postojanje ovog univerziteta od strateškog značaja.

/Glas Srpske/

 

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena za 26, 27. i 28. septembar 2020. godine U subotu oblačno sa kišom. Jutarnja temperatura između 7 i 12, a najviša dnevna između 11 i 16 ℃. U nedelju oblačno sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Jutarnja temperatura između 4 i 10, a najviša dnevna između 10 i 16℃. U ponedel
Planirana isključenja električne energije za 25. septembar 2020.   Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS KARAĐORĐEVA 1 Jedan NN izlaz ulice Vojvode Stepe i Braće Gavrić 08:00 11:00 TS AMAJLIJE-KOVANLUCI Jedan NN izlaz 10:00 12:00
Informacija o vodosnabdijevanju za 25. septembar 2020. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Božidara Žugića u Bijeljin
HIT NEDJELJE
  1. Hit nedelje:
  2. Glasajte!
Glasajte za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co