×

Zakon o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske, usvojen 2018. godine, pruža mogućnost žrtvama da se u narednih pet godina prijave da bi ostvarile finansijsku naknadu za preživljeno seksualno nasilje u ratu, izjavila je Radojka Filipović iz Opštinske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac, na danas održanoj radionici u Bijeljini za formiranje mreže podrške za unapređenje prava i zaštite lica koja su preživjela seksualno nasilje.

Ona je istakla da je neophodno da se potencijalni korisnici prava po ovom zakonu prijave odjeljenjima opštinske odnosno gradske boračko-invalidske zaštite i podnesu zahtjev za ostvarivanje ovog prava.

-Veliki broj žena svojim porodicama čak nikada nije reklo šta im se dogodilo, i mnoge će priče ostati neispričane, rekla je Filipović.

Stigma ne poznaje pol, dob niti etničku pripadnost. Tortura je djelo počinitelja, a stigma je reakcija društva na to. Oboje se mora promijeniti, i jedan od prioriteta društva mora biti pomoć ovim osobama.

Službenica Odsjeka za upravno-pravne poslove i socijalnu zaštitu korisnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu grada Bijeljina Željka Grujičić kaže da ova služba, od stupanja na snagu ovog zakona, primila 40 zahtjeva, a za 13 lica je već priznat status žrtve nasilja.

Prema njenim riječima, trenutno status i pravo ima osam korisnika u gradu, s tim što je jedno lice tražilo da prima pomoć po Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata.

Mreža podrške za regiju Bijeljina, odnosno gradove Bijeljina i Zvornik, te opštine Bratunac, Osmaci, Srebrenica, Lopare i Ugljevik kontinuirano se sastaje od kraja prošle godine s ciljem razmjene informacija, a u fokusu današnje radionice bila je finalizacija teksta Protokola o međusobnoj saradnji institucija i nevladinih organizacija u pružanju podrške žrtvama ratne torture po osnovu Zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Radionica je dio projekta "Traženje pomoći i podrške za preživjele seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini" koji Fondacija "Lara" realizuje uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

/Pan radio/

 

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena U ponedjeljak sa sjeverozapada priticanje hladnijeg vazduha i uticaj hladnog fronta pa će biti sa padavinama. U toku noći oblačno, na sjeverozapadu a do jutra u sjevernoj polovini zemlje s padavinama, kiše u nižim a snijega u planinama. Tokom dana će ostati oblačno, mjestimičn
Planirana isključenja električne energije za 30. mart 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS D CRNJELOVO 5 Jedan NN izlaz 08:00 11:00 TS DVOROVI CENTAR Jedan NN izlaz 08:00 11:00 TS PUČILE PUHARE 2 Jedan NN izlaz
Informacija o vodosnabdijevanju – 30.3.2020. Zbog priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u dvočasovnom – tročasovnom intervalu, u Ulici 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u naselju Novo s
HIT NEDJELJE
Predlozi za Hit nedelje:
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu