×

Republički inspektori za hranu područnog odjeljenja Inspektorata u Bijeljini u 2019. godini izvršili su u unutrašnjem prometu 185 kontrola i u 63 slučaja utvrdili nepravilnosti, rekla je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu Republike Srpske Dušanka Makivić.

Foto: InfoBijeljina


"U cilju otklanjanja nepravilnosti, subjektima kontrole izrečene su 62 upravne mjere kojima je naloženo preduzimanje potrebnih mjera i radnji, te je izdato 48 prekršajnih naloga u vrijednosti od 41.550 KM", navela je Makivićeva.

Ona je navela da su inspektori najčešće konstatovali da zaposlena lica koja rukuju sa hranom nisu obavila redovni sanitarni pregled, nisu pohađala dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji.

Makivićeva je navela da je Republička inspekcija za hranu u 2019. godini u Republici Srpskoj izvršila ukupno 1.542 kontrole, od kojih 185 na području bijeljinske regije.

Ona je naglasila da i opštinske i gradske inspekcije, u dijelu svojih nadležnosti, u objektima u kojima se prometuje i uslužuje hrana na godišnjem nivou izvrše nekoliko hiljada kontrola u kojima takođe preduzimaju korektivne i prekršajne mjere u zavisnosti od utvrđenih nepravilnosti.

"U okviru redovnih preventivnih kontrola proizvodnje i prometa hrane inspektori provjeravaju higijenske uslove objekta i opreme, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade sa hranom, deklaracije i senzorna svojstva hrane, ispitivanje hrane putem ovlašćenih laboratorija, vođenje evidencije o analizama i drugo", kaže Makivićeva.

Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane, kaže ona, mnogo je rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilna manipulacija hranom i slično.

"Cilj inspekcije je da se pravovremenim preduzimanjem korektivnih mjera otklone nepravilnosti i eliminišu potencijalni rizici za zdravlje ljudi", navela je Makivićeva.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Prognoza vremena  Ujutro oblačno sa slabom kišom. Do podneva prestanak padavina i brzo razvedravanje usled pojačanog severozapadnog vetra. Tokom dana promenljivo oblačno vreme uz sunčane periode i vetrovito. Veče pretežno vedro i suvo. Minimalna temperatura od 0°C do 6°C. Najviša dnevna na sjeve
Planirana isključenja električne energije za 1. mart 2020.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak DV 10KV EKONOMIJA Naseljena mjesta : Stara ciglana, dio Obarske, Bukovica 09:00 17:00 09:15 17:15
Informacija o vodosnabdijevanju – 28.2.2020. Na svim lokacijama u gradu i prigradskim naseljima, koja se vodom snabdijevaju iz gradskog vodovodnog sistema Bijeljine, vodosnabdijevanje će biti uredno. Još uvijek su pojednostavljene procedure prijavljivanja korisnika da putem e-mail-a dobijaju mje
HIT NEDJELJE
Izbor za Hit mjeseca
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu