×

Počeo je interventni otkup oko osam hiljada junadi, za šta je Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo dva miliona maraka, kako bi pomoglo domaćim stočarima da prodaju već prerasla grla, i nastave proizvodnju.

Stoku će preuzeti 15 otkupljivača iz Srpske, po dogovorenoj cijeni, koja ne može biti manja od 3.90 KM.

Bijeljinski "ZP komerc" već je preuzeo 400 grla od semberskih stočara.

Otkup je počeo kupovinom velikih bikova, čija težina prelazi tonu, jer ova grla prave ogromne troškove stočarima, prijeti im opasnost od uginuća, kaže Cvijetin Aleksić koji je predao 12 grla.

- Trebao sam u maju da prodam, međutim, nije moglo i ostalo je sve do danas. Ovo je dobro došlo , u posljednji momenat. Da nije toga bilo, ko zna šta bi bilo - priča Cvijetin Aleksić, stočar iz Gornje Čađavice.

Novak Јeftić, stočar iz Donje Bukovice, ističe da je zadovoljan, najvažnije da nije bilo gubitka.

- Zadovoljan sam ovim što su preuzeli, to su bikovi koji su prerasli preko 850 kilograma. Bojao sam se gubitaka. Čujem od drugih komšija imali su gubitke, a velike su to pare kada ti bik od 800 ili 900 koligrama ugine, ili polomi nogu, pa ga moraš dati na prinudno klanje - priča Novak Јeftić.

Dio ide u preradu u vlastitim pogonima, a dio u izvoz "ZP komerc" iz Bijeljine ima dozvolu resornog ministarstva za otkup 1.500 junadi od kojih će jedan dio preraditi u vlastitim pogonima, a dio će ići u izvoz.

-Prvo smo krenuli sa otkupom najveće junadi. Imamo ovdje junad i preko jedne tone. To nam pravi i tehničke probleme, moramo dosta stvari raditi ručno, jer oprema nije prilagođena za prevelike životinje - istakao je Ljubiša Rosić, iz "ZP Komerc" Vršani Bijeljina.

Cijena otkupa ne može biti manja od 3.90 KM po kilogramu, odredilo je resorno ministarstvo.

-Odredili smo cijene kada je u pitanju izvoz, da stimulišemo otkupljivače sa 0,30 maraka po kilogramu, a kada je u pitanju cijena za domaće klanje tu smo odredili stimulaciju 0,70 maraka po kilogramu - rekao je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Povoljna otkupna cijena junadi i podsticaji mesoprerađivačima koji učestvuju u interventnom otkupu, obezbijedili su uslove da domaće meso bude konkurentno zemljama u regionu. Izvoz je krenuo u Makedoniju, a uskoro će i u Crnu Goru.

Izvor: RTRS

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim časovima oblačno sa kišom u nižim i susnježicom i snijegom u višim predjelima. Tokom dana svježije nego prethodnih dana, pretežno oblačno sa snijegom na visoravnima, uglavnom na zapadu, Sarajevsko-romaniskoj regiji i na istoku, gdje će se formirati i snježni pokrivač. Povremeno susnj
Planirana isključenja električne energije za 10.12.2019.     Elektroenergetski objekat Područje bez napajanja Početak Završetak TS PUČILE PUHARE 1 Jedan NN izlaz 08:30 12:30 TS RASKRŠĆE 2 Jedan NN izlaz: dio ulice Petra Bojovića 08:30 10:30 TS D. MAGNOJEVIĆ 1
Informacija o vodosnabdijevanju – 9.12. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu i izgradnje nove vodovodne linije, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Svetog Save u Bijeljini, uključujući i sve man
HIT NEDJELJE
Drugo polufinale izbora za Hit godine
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu