×

Apotekama u Republici Srpskoj je u poslednjih šest godina plaćeno oko 55,8 miliona konvertibilnih maraka na ime “farmaceutskih usluga” – podatak je Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

– Farmaceutska usluga je dio zdravstvenih usluga i podrazumijeva, između ostalog, nabavku lijekova, čuvanje lijekova, izdavanje lijekova u skladu sa pozitivnim propisima, obradu recepata, savjetovanje pacijenata i sl. i kao takva je rezultat razgovora sa Farmaceutskom komorom Republike Srpske (čiji zadatak je da zastupa interese struke, kao i interese pacijenata) i od 2009. godine je sa 1,10 KM povećana na 1,43 KM – kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Ove podatke objelodanio je Fond ZO na pitanje narodnog poslanika Draška Stanivukovića kojeg je zanimalo koliko javne zdravstvene ustanove izdvajaju za apoteke za tzv. uslugu obrade recepta, koliki je iznos po svakom receptu i i koliki je ukupni iznos izdvojenih sredstava od dana kada je ta obaveza ustanovljena?

Stanivukovića je zanimalo ko je i kada potpisao ugovor sa Farmaceutskom komorom i koji su uslovi za raskidanje takvog ugovora, te razlozi uvođenja ovakve prakse kojima se plaćaju „usluge obrade recepta“ i koja zemlja je u regionu poslužila kao primjer?

– Prije tri godine Farmaceutska komora je predložila novo povećanje vrijednosti farmaceutske usluge, te je njihova procjena visine usluge bila povećanje na 2,70 KM, ali prijedlog za povećanje nije prihvaćen. Za primjer navodimo dva kantona u Federaciji BiH. U Zeničko-Dobojskom kantonu cijena farmaceutske usluge iznosi 1,73 KM, a u Sarajevskom kantonu 1,95 KM – kažu u Fondu.

Fond je stanovišta da je povoljnija varijanta da se u Republici Srpskoj koristi farmaceutska usluga, nego da se uvede apotekarska maloprodajna mreža od 20%, “koja je kao model plaćanja prisutan u nekim zemljama okruženja”.

Kažu da su kao dodatno smanjenje troškova prije dvije godine uveli tromjesečni recept, odnosno da se na jednom receptu napiše terapija za tri mjeseca i kao takva, mjera je već dala rezultate u smanjenju troškova.

– Navodimo i to da smo primijetili da neki domovi zdravlja ne primjenjuju tu mogućnost, te i u slučajevima kada bi mogli, ne koriste isto – dodaju u Fondu.

Godišnje se apotekama za farmaceutsku uslugu plaća više od devet miliona KM.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno vedro, a oko rijeka mjestimično magla i sumaglica. Tokom dana sunčano i prijatno toplo vrijeme uz lokalno malu ili umjerenu oblačnost. Vjetar uglavnom slab, zapadni i sjeverozapadni, u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 12°C do 18°C, na planinama od 7°C. Najviša dnevn
Planirana isključenja električne energije za 17. 9. 2019.    Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak TS Popovi-Drina Jedan NN izlaz  09:00 12:00 TS Centar 1 Jedan NN izlaz: ul. Kneginje Milice  08:30
Informacija o vodosnabdijevanju – 19. 9. 2019. Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži, priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu i izgradnje nove vodovodne linije, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Ste
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu