×

Otpadne vode iz naselja i gradova u RS se ne prečišćavaju, već se preko kanalizacionih kolektora direktno ispuštaju u vodotoke, a uređaji za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeni su samo u Bijeljini, Trebinju, Bileći i Čelincu, potvrđeno nam je iz Inspektorata Srpske.

Foto: InfoBijeljina


U funkciji je, dodaje se, i nekoliko manjih uređaja koji tretiraju urbane otpadne vode sa pojedinih dijelova naselja, a u toku je izgradnja nekoliko uređaja.

“U oblasti zaštite voda, dugogodišnji problem koji je i dalje prisutan, predstavlja nepostojanje prečistača. Naime postojeći uređaji za prečišćavanje otpadnih voda su djelimično ili potpuno van funkcije, a izgradnja novih ide sporo jer je uslovljena finansijskim mogućnostima”, rekli su portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Takođe, kako ističu, jedinice lokalne samouprave nisu donijele programsku dokumentaciju i lokalnu regulativu za sanitarnu zaštitu izvorišta, upravljanje komunalnim otpadom, rješavanje otpadnih voda u naseljima u kojima nema javne kanalizacije i drugo.

Republička vodna inspekcija kontroliše zaštitu voda, zaštitu od voda, uređenje vodotoka, te korišćenje voda.

“U ovoj godini republička vodna inspekcija izvršila je 360 kontrola, od čega je 70% izvršeno u oblasti zaštite voda”, rekli su iz Inspektorata RS, te dodali da su, od ukupnog broja kontrola, propusti utvrđeni u 140 slučajeva, pa je subjektima naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izrečene kazne u vrijednosti većoj od 36.000 KM i podneseno je šest prekršajnih prijava nadležnim sudovima.

Od ukupnog broja kontrola u oblasti zaštite voda izvršeno je preko 250 kontrola kojima su obuhvaćeni različiti objekti, kao što su: benzinske pumpne stanice, pilane, klaonice, različiti proizvodni pogoni, fabrike betona, drvoprerađivačka industrija i drugi. U ovoj oblasti propusti su se najčešće odnosili na neposjedovanje vodne dozvole, nepoštivanje uslova iz vodne dozvole, neadekvatan tretman otpadnih voda i drugo.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana i popodne pretržno sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i nadprosječno toplo za ovo doba godine. Vjetar slab, južni, jugoistočni i istočni. Najviša dnevna od 23°C do 27°C. U utorak (15.10.): Ujutro pretežno vedro, a u Krajini mjestimično oblačnije, oko rijeka i po kotlinama mjestimič
Planirana isključenja električne energije za 15. 10. 2019.       Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak Završetak TS Trnjaci 1 Jedan NN izlaz 08:00 13:00 TS Hase 2 Jedan NN izlaz 08:00 10:00 TS Amajli
Informacija o vodosnabdijevanju – 14.10. 2019. Zbog priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u Ulici Božidara Žugića u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu