×

Otpadne vode iz naselja i gradova u RS se ne prečišćavaju, već se preko kanalizacionih kolektora direktno ispuštaju u vodotoke, a uređaji za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeni su samo u Bijeljini, Trebinju, Bileći i Čelincu, potvrđeno nam je iz Inspektorata Srpske.

Foto: InfoBijeljina


U funkciji je, dodaje se, i nekoliko manjih uređaja koji tretiraju urbane otpadne vode sa pojedinih dijelova naselja, a u toku je izgradnja nekoliko uređaja.

“U oblasti zaštite voda, dugogodišnji problem koji je i dalje prisutan, predstavlja nepostojanje prečistača. Naime postojeći uređaji za prečišćavanje otpadnih voda su djelimično ili potpuno van funkcije, a izgradnja novih ide sporo jer je uslovljena finansijskim mogućnostima”, rekli su portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Takođe, kako ističu, jedinice lokalne samouprave nisu donijele programsku dokumentaciju i lokalnu regulativu za sanitarnu zaštitu izvorišta, upravljanje komunalnim otpadom, rješavanje otpadnih voda u naseljima u kojima nema javne kanalizacije i drugo.

Republička vodna inspekcija kontroliše zaštitu voda, zaštitu od voda, uređenje vodotoka, te korišćenje voda.

“U ovoj godini republička vodna inspekcija izvršila je 360 kontrola, od čega je 70% izvršeno u oblasti zaštite voda”, rekli su iz Inspektorata RS, te dodali da su, od ukupnog broja kontrola, propusti utvrđeni u 140 slučajeva, pa je subjektima naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izrečene kazne u vrijednosti većoj od 36.000 KM i podneseno je šest prekršajnih prijava nadležnim sudovima.

Od ukupnog broja kontrola u oblasti zaštite voda izvršeno je preko 250 kontrola kojima su obuhvaćeni različiti objekti, kao što su: benzinske pumpne stanice, pilane, klaonice, različiti proizvodni pogoni, fabrike betona, drvoprerađivačka industrija i drugi. U ovoj oblasti propusti su se najčešće odnosili na neposjedovanje vodne dozvole, nepoštivanje uslova iz vodne dozvole, neadekvatan tretman otpadnih voda i drugo.

/InfoBijeljina/

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana sunčano i veoma toplo, uz promjenjljivu dnevnu oblačnost. Кasnije popodne i prema večeri ponegdje u centralnom planinskom pojasu biće uslova za kratkotrajne pljuskove. Na sjeveru i u južnoj polovini zemlje ostaje suvo i sunčano. Vjetar slab i promjenjljiv. Najniža temperatura od 12°C
Planirana isključenja električne energije za 22. 7. 2019.     Elektroenergetski objekat: TS Koviljuše 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz, dio ul. Dušana Radovića  Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS  Balatun-Meterizi Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 12:00-13:0
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.7.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u Ulici Arsenija Čarnojevića, Hilandarskoj, Banjalučkoj i Pantelinskoj u Bijeljini i Bijeljinskoj ulici u Janji, uključujući sve manj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu