×

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske objavilo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2019/2020. godini, prema kojem je planiran upis 10.550 učenika u 16 struka.

Foto: N.N. | U prvi razred srednjih škola u RS planiran upis 10.550 učenika
 
 

"Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji na dan upisa nisu stariji od 17 godina. Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju imaju drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najkasnije do navršene 21 godine", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da kandidati ispunjavanje uslova dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Učenici se upisuju u dva upisna roka - junskom, od 10. do 21. juna, te julskom, od 1. do 12. jula.

U junskom roku, za učenike koji imaju 60 i više bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole počinje 10, a završava se 11. juna, dok se rezultati upisa objavljuju 13. juna, na oglasnoj tabli škole.

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 17, a završava se 19. juna, a rezultati upisa se objavljuju 21. juna.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i srednje trogodišnje škole počinje 1, a završava se 3. jula. Rezultati upisa objavljuju se 5. jula.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se od 8. do 12. jula u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama, gdje ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u junskom upisnom roku počinje 10, a završava 11. juna. Posebni ispit u junskom upisnom roku kandidati polažu 13. i 14. juna. Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima 15. juna.

U julskom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole počinje 1, a završava 2. jula. Posebni ispit u julskom upisnom roku kandidati polažu 4. i 5. jula.

Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima 6. jula. Od 8. do 12. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje, upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta.

Kandidati se boduju na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Učenici prilikom upisa školi treba da dostave prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju.

Potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić", diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske.

/Nezavisne/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro svježe sa malom do umjerenom oblačnošću, a oko rijeka i po kotlinama sa maglom. Tokom dana sunčano uz malu ili umjerenu oblačnost i malo toplije sa prijatnom temperaturom bez vrućine. Vjetar slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 9°C do 14°C, na jugu do 18°C.
Planirana isključenja električne energije za 16. 8. 2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Razlog prekida isporuke Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak TS D.Crnjelovo 2 Jedan NN izlaz Izrada priključka.          10:00 11:30 TS 
Informacija o vodosnabdijevanju – 16.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 07:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Srpske Dobrovoljačke Garde, Kralja Dragutina, Semberskih ratara i Petra Lubarde u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu