×

Bijeljinka Jasna Pazarac jedna je od rijetkih mladih osoba iz BiH koja je proputovala skoro cijeli svijet.
Ona je, zahvaljujući svom pozivu turizmologa i avanturističkom duhu, proputovala brojne zemlje u Africi, Aziji, Americi i Evropi. Običaji, tradicija, kultura i nacionalna kuhinja naroda iz cijelog svijeta, koje je upoznala na svom životnom putu, obogatili su njen duh.

U svijet putovanja Jasnu su, kaže, uveli roditelji s kojima je obišla nekoliko evropskih zemalja. Možda su upravo uspomene sa tih putovanja odredile i njen životni poziv da postane turizmolog.

Iako je njeno stalno odredište tokom ljetnjih mjeseci Grčka, ostalo slobodno i radno vrijeme provodi obilazeći i upoznavajući i druge zemlje.

Za azijski kontinent kaže da je poseban, kao i zemlje koje je posjetila, ali i tamošnje stanovništvo.

– Izdvojila bih Indiju, jer nisu tačne predrasude da je to prljava i drugačija zemlja. Narod je siromašan i to se vidi na svakom koraku, ali srećan. Svi su spremni da vam pomognu i da pritom ništa ne očekuju zauzvrat. Boravak u toj zemlji promijenio je neke moje poglede na život. Tajland je sve komercijalnija destinacija, a ništa manje nije divan i Bali, čiji je narod poseban. Ipak bih izdvojila Kambodžu po ljepoti ljudi, dok je Malezija bogata zemlja. Što se tiče Singapura, tamo su ozbiljni kapitali i investicije. Volim njihovu hranu, začine – kaže Jasna.

Posljednjih mjeseci bila je angažovana kao vodič za Meksiko i Kubu. Kaže da su to zemlje bogate istorije, duha, veoma privlačne i egzotične za sve sa ovih prostora.

– Malo je poznato da ove zemlje imaju veliki broj spomenika. Meksiko ima i piramide, recimo Čičenica, koja je pod zaštitom Uneska i jedan od najposjećenijih spomenika koje ne treba zaobići, Tulum i Kobu, u kojima još traju istraživanja. Obala, more i okeani raj su za turiste ukoliko ste u bezbjednoj zoni. Kuba u smislu društvenog uređenja je potpuno drugačija, treba je doživjeti u duhu lokalnog stanovništva, ljudi koji su veoma siromašni ali uvijek spremni na ples i igru. Te boje nikada ne možete zaboraviti – kaže Jasna.

Obilazeći Evropu, najveći utisak na nju su ostavile Španija, Portugalija i Grčka.

Raditi posao koji voliš san je svakog čovjeka, a biti turistički vodič jedan je izuzetan poziv, u kojem, prema riječima Jasne Pazarac, možete ostaviti veliki i lični pečat.

 

– Ako želite da budete uspješni u ovom poslu morate znati strane jezike. Tečno govorim engleski i grčki, a snalazim se sa španskim, italijanskim i njemačkim. Morate znati istoriju zemlje kako biste je na najbolji način predstavili posjetiocima. Morate znati i one praktične podatke poput marketa, apoteke, mjenjačnice novca. Ali kad se voli taj poziv ništa nije teško – kaže Jasna.

Semberija ima šta ponuditi
Ova mlada djevojka ističe da Semberija i grad Bijeljina imaju mnogo toga za ponuditi.

– Potrebno je da na naše prirodno i kulturno-istorijsko bogatstvo predstavimo na pravi način. Tako bi privukli turiste u ovaj kraj, a sigurno imamo šta za pokazati – kaže Jasna.

/Srpskainfo/

SERVISNE INFORMACIJE
U subotu (15.06): Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i vruće. I dalje visok indeks UV zračenja uz lokalno malu oblačnost.  Jutarnja temperatura od 16°C do 21°C. Najviša dnevna temperatura od 32°C do 37°C. U nedjelju (16.06): Ujutro vedro, a tokom prijepodneva sunčano i vruće. Tokom dana jak razvo
Planirana isključenja električne energije u ponedeljak, 17. 6. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS D. Brodac 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski objekat: TS  D. Brodac-škola Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 12:00-14:00   Elektroe
Informacija o vodosnabdijevanju – ponedeljak, 17.6.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u Lozničkoj ulici u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u naseljima: Pučile i Amajlije. Usljed nestanka e
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu