×

U Republici Srpskoj je u prvom tromjesečju 2019. godine umrlo duplo više ljudi nego što ih je rođeno, i ovo je, kada se posmatraju kvartalski podaci, najlošiji tromjesečni period u istoriji RS!

U prva tri mjeseca ove godine registrovano je 4.440 umrlih i 2.090 rođenih.

"Broj rođenih lica manji je u prvom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prvo tromjesečje 2018. godine, dok je broj umrlih lica veći u odnosu na isti period 2018. godine", naveli su u podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Crna statistika se tu ne zaustavlja, te je tako u prvom kvartalu 2019.godine u Republici Srpskoj zabilježeno više odseljenog nego doseljenog stanovništva. Odselilo se 1.789 osoba, a u istom periodu lani 1.106 građana RS.

Nadalje, broj registrovanih sklopljenih brakova i broj razvedenih brakova veći je nego lani. Tako je u prva tri mjeseca prošle godine razvedeno 177, a ove 235 brakova.

Demograf Aleksandar Čavić kazao je za Mondo da je statistika u ovoj godini najlošija u istoriji Republike Srpske.

"U prvom kvartalu ove godine zabilježen je najniži broj živorođenih u istoriji RS. Nikada nije bila ovako izražena disproporcija između rođenih i umrlih", istakao je Čavić.

On je objasnio da inače postoje određene kvartalne pravilnosti u pogledu dinamike rađanja i umiranja, koje nemaju naučno objašnjenje kod nataliteta, ali imaju kod mortaliteta.

"Krajem zime i početkom proljeća obično se bilježi viši nivo mortaliteta, ali to ipak nikada nije bilo izraženo kao sada. Trend pada nivoa rađanja, a povećanja umrlih, doveo je do katastrofalne situacije da imamo duplo više umrlih nego rođenih. Problem će biti sve izraženiji, zbog napuštanja stanovništva ovih prostora. Nažalost, ne vidim da će se šta promijeniti, a posebno zabrinjava što nema ozbiljnog pristupa ovom problemu", kazao je Čavić.

On smatra i da Republici Srpskoj treba adekvatan dokument populacione politike, koji bi se sastojao iz tri dijela – pronatalitetna politika, odnos prema migracijama, te prema starijim osobama.

"Prvi postulat populacione politike je visoko povjerenje građana u predložene mjere i institucije sistema, te da ima širok konsenzus", podvukao je naš sagovornik.

/NTV Arena/

SERVISNE INFORMACIJE
U subotu (15.06): Ujutro vedro, a tokom dana sunčano i vruće. I dalje visok indeks UV zračenja uz lokalno malu oblačnost.  Jutarnja temperatura od 16°C do 21°C. Najviša dnevna temperatura od 32°C do 37°C. U nedjelju (16.06): Ujutro vedro, a tokom prijepodneva sunčano i vruće. Tokom dana jak razvo
Planirana isključenja električne energije u ponedeljak, 17. 6. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS D. Brodac 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski objekat: TS  D. Brodac-škola Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 12:00-14:00   Elektroe
Informacija o vodosnabdijevanju – ponedeljak, 17.6.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u Lozničkoj ulici u Bijeljini, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice, te u naseljima: Pučile i Amajlije. Usljed nestanka e
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu