×


U narodu je uvreženo mišljenje da lekara treba častiti nekim simboličnim darom.

Da li je korupcija ako pacijent lekaru odnese piće, parfem, bombonjeru ili, možda, neki skuplji poklon?

Po svemu sudeći, sada je to sasvim legitimno. Jer, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen 3. aprila, lekari sada smeju da prime nenovčane poklone u vrednosti do 462 evra. Do te računice jasno se dolazi jer propisi predviđaju da zdravstveni radnici u Srbiji smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto prosečne plate, što je 2.726 dinara (23 evra), a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara (462 evra).

Dakle, po tome se više neće tretirati kao korupcija ako pacijenti lekare nagrade poklonima, ali i dalje ostaje stavka da nikako ne smeju da traže i dobiju novac. Sve ovo navedeno je u stavu 234. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Treba imati u vidu da, ukoliko zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona ili usluge, on je, prema propisima, dužan da o tome najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da su oni ispoštovali preporuku Agencije za borbu protiv korupcije i na ovaj način definisali ovu oblast.

S druge strane, u Udruženju „Doktori protiv korupcije” smatraju da je na ovaj način došlo do legalizacije bakšiša i da ova stavka u zakonu prevazilazi zdrav razum.

– Ljudi plaćaju zdravstveno osiguranje i nije u redu da se dozvoli da nose i poklone. Ovim propisom poništava se princip univerzalnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite. Nije sasvim jasno koliko takvih poklona od 500 evra lekar sme da primi mesečno – pita se Draško Кarađinović, iz ovog udruženja.

Prof. dr Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, pojašnjava da je u našem narodu uvreženo mišljenje da lekara treba častiti nekim simboličnim poklonom. Čak i kada idu kod privatnika, pacijenti ponesu flašu pića ili buket cveća.

– Mislim da tako nešto niko ne može da zabrani pacijentu. To je znak pažnje. Ali, nije u redu da lekar, recimo, traži da mu pacijent kupi laptop. Ali, kod nas ima svega. Na primer, ima slučajeva da posle operacije pacijent lekaru donese kući ispečeno prase. Treba napraviti razliku između pažnje i prave korupcije. U bolnicama u Americi u kojima sam boravio lekari mogu da prime poklone u vrednosti do 100 evra, a sve što je skuplje od toga mora da se prijavi jer ne sme da se primi ili može da se da zajedničkom dobru. U Srbiji u nekim inostranim firmama ili bankama zaposleni mogu da prime poklon koji košta do 50 evra – pojašnjava Hadži-Tanović.

Treba napomenuti da je, po Кrivičnom zakoniku, za primanje klasičnog mita u novcu predviđena zatvorska kazna. Za mito primljen nakon intervencije, koji nije unapred obećan, lekaru sledi od tri meseca do tri godine zatvora. Ukoliko je mito primljen pre intervencije za ono što je lekar morao da uradi, zatvorska kazna može da iznosi do osam godina. Za mito primljen pre intervencije za ono što lekar nije smeo da uradi doktor može da se osudi na 12 godina zatvora, a ukoliko je uhvaćen u korupciji predmet mita se oduzima.

 

/Politika/

SERVISNE INFORMACIJE
U subotu (24.08): Ujutro promjenjljivo do pretežno oblačno na zapadu i sjeveru, u ostalim predjelima s umjerenom oblačnošću, a na jugu vedro. Tokom dana sunčano i sa sunčanim intervalima, uz promjenjljivu oblačnost i rast oblaka nestabilnosti. Popodne sa mjestimičnim pljuskovima i rijeđom grmljavi
Planirana isključenja električne energije za 25. 8. 2019.     Elektroenergetski objekat   Područje bez napajanja   Vrijeme prekida isporuke Početak    Završetak DV 10 kV Novo selo Naseljena mjesta: Popovi, Dijelovi, Novo Selo, ulica Dimitrija Tucovića od semafora prema Žitoprometu,i dio ul
Informacija o vodosnabdijevanju – 23.8.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, vode neće biti, u najčešće dvočasovnim – tročasovnim intervalima, u ulicama: Vasilija Ostroškog, Petra Lubarde, V
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu