×

Prva semberska laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) bila je angažovana svuda gdje je trebalo braniti srpski narod i teritoriju, od majevičkog, posavskog, sarajevsko-romanijskog I zapadno-krajiškog ratišta. Kroz njene redove prošlo je više od 3.000 boraca, 139 je poginulo a više od 400 ranjeno. Pripadnici ove brigade dali su veliki doprinos stvaranju RS, istaknuto je na obilježavanju 27-godišnjice brigade, koja je koja je za zasluge u minulom otadžbinskom ratu odlikovana Karađorđevom zvijezdom prvog reda.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

Prvi načelnik štaba ove brigade Đoko Pajić podsjetio je da je Prva semberska brigada osnovana po odluci tadašnjeg političkog rukovodstva RS i Srpske autonomne oblasti Semberija i Majevica.

– Uspeli smo da brigadu sa oko 2.000 ljudi, tri bataljana, jedinicama podrške, pozadine, komandom, formiramo za svega nekoliko dana. Dali smo ogroman doprinos u odbrani Bijeljine od zelenih beretki, pripadnika Patriotske lige BiH i drugih paravojnih formacija koji su početkom aprila postavljali barikade i željeli da preuzmu vlast. Da nas nije bilo Bijeljina bi vjerovatno prošla kao i druge sredine u kojima je stradao srpski živalj. Jedan od naših najvećih podviga je borba za oslobađanje koridora Bijeljina-Brčko. Krajem juna i početkom jula oslobađali smo srpska sela na Majevici, koje su pripadnici tzv. Armije BiH rušili i palili na potezu Lopare-Tuzla-Brčko – kaže Pajić.

I borac Milan Lukić s ponosom se sjeća ratnog puta i svojih saboraca.

– Nije bilo lako. Mnoge smo na tom putu izgubili ali nosimo ih u sjećanjima i duši. Da nije bilo njihove žrtve, danas ne bi bilo ni nas. Branili smo srpsku nejač, srpsku zemlju a nikoga nismo napadali – kaže pripadnik ove jedinice.

U Hramu Svetog Georgija u Bijeljini služen je parastos svim poginulim borcima a na centralnom spomeniku braniocima Semberije položeni su  vijenci i cvijeće.

Srpska info

SERVISNE INFORMACIJE
Tokom dana sunčano i veoma toplo, uz promjenjljivu dnevnu oblačnost. Кasnije popodne i prema večeri ponegdje u centralnom planinskom pojasu biće uslova za kratkotrajne pljuskove. Na sjeveru i u južnoj polovini zemlje ostaje suvo i sunčano. Vjetar slab i promjenjljiv. Najniža temperatura od 12°C
Planirana isključenja električne energije za 22. 7. 2019.     Elektroenergetski objekat: TS Koviljuše 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz, dio ul. Dušana Radovića  Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS  Balatun-Meterizi Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 12:00-13:0
Informacija o vodosnabdijevanju – 19.7.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u Ulici Arsenija Čarnojevića, Hilandarskoj, Banjalučkoj i Pantelinskoj u Bijeljini i Bijeljinskoj ulici u Janji, uključujući sve manj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu