×

Prva semberska laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) bila je angažovana svuda gdje je trebalo braniti srpski narod i teritoriju, od majevičkog, posavskog, sarajevsko-romanijskog I zapadno-krajiškog ratišta. Kroz njene redove prošlo je više od 3.000 boraca, 139 je poginulo a više od 400 ranjeno. Pripadnici ove brigade dali su veliki doprinos stvaranju RS, istaknuto je na obilježavanju 27-godišnjice brigade, koja je koja je za zasluge u minulom otadžbinskom ratu odlikovana Karađorđevom zvijezdom prvog reda.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

Prvi načelnik štaba ove brigade Đoko Pajić podsjetio je da je Prva semberska brigada osnovana po odluci tadašnjeg političkog rukovodstva RS i Srpske autonomne oblasti Semberija i Majevica.

– Uspeli smo da brigadu sa oko 2.000 ljudi, tri bataljana, jedinicama podrške, pozadine, komandom, formiramo za svega nekoliko dana. Dali smo ogroman doprinos u odbrani Bijeljine od zelenih beretki, pripadnika Patriotske lige BiH i drugih paravojnih formacija koji su početkom aprila postavljali barikade i željeli da preuzmu vlast. Da nas nije bilo Bijeljina bi vjerovatno prošla kao i druge sredine u kojima je stradao srpski živalj. Jedan od naših najvećih podviga je borba za oslobađanje koridora Bijeljina-Brčko. Krajem juna i početkom jula oslobađali smo srpska sela na Majevici, koje su pripadnici tzv. Armije BiH rušili i palili na potezu Lopare-Tuzla-Brčko – kaže Pajić.

I borac Milan Lukić s ponosom se sjeća ratnog puta i svojih saboraca.

– Nije bilo lako. Mnoge smo na tom putu izgubili ali nosimo ih u sjećanjima i duši. Da nije bilo njihove žrtve, danas ne bi bilo ni nas. Branili smo srpsku nejač, srpsku zemlju a nikoga nismo napadali – kaže pripadnik ove jedinice.

U Hramu Svetog Georgija u Bijeljini služen je parastos svim poginulim borcima a na centralnom spomeniku braniocima Semberije položeni su  vijenci i cvijeće.

Srpska info

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno oblačno sa kišom mestimično. Tokom dana promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale, ali i nestabilno pa će biti lokalno kiše i pljuskova. Vjetar umjeren, uglavnom istočni. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 23°C. U sredu(24.04): Ujutro pretežno oblačno sa kišom u severni
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 25. 4. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Gajevi 4 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 09:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Brijesnica 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski
Informacija o vodosnabdijevanju – petak 26.04.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u petak (26.04.2019.), u vremenu od 09:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Raje Baničića u Bijeljini i Dimitrija Lopandića u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Zb
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co