×

Trend negativnog prirodnog priraštaja iz godine u godinu se nastavlja, a samo lani Republika Srpska je izgubila pet opština veličine Jezera, jer je broj umrlih za 5.327 premašio broj beba koje su došle na svijet.

Foto: ilustracija

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj su lani rođene 9.172 bebe, što je 124 više u odnosu na godinu ranije. Međutim, taj skroman rast broja rođenih nije bio dovoljan da na kraju godine rezultat bude pozitivan, jer je uporedo s brojem rođenih rastao i broj umrlih. Statistika pokazuje da je u matičnu knjigu umrlih lani upisano 14.499 lica, što je za 254 više u odnosu na 2017. godinu.

Da je situacija alarmantna pokazuje podatak i da pojedine opštine još čekaju prvorođenu bebu u ovoj godini.

Jedna od njih je Kupres RS, opština sa svega 300 stanovnika, u kojoj godišnje na svijet stignu jedna ili dvije bebe, a bilo je godina kada se nijedna kolijevka nije zaljuljala u toj lokalnoj zajednici.

- Na tako mali broj stanovnika godišnje umre desetak, rodi se jedno, eventualno dvoje djece. Ukoliko se takva statistika nastavi, za koju godinu naša ognjišta ostaće pusta. Sada imamo svega 12 osnovaca u opštini - rekao je za “Glas Srpske” načelnik Kupresa RS Gojko Šebez.

Ništa bolja situacija nije ni u Krupi na Uni, gdje od oko 1.000 stanovnika, 90 odsto čini starija populacija.

- Od početka godine nismo imali nijedan upis u matičnu knjigu rođenih, ali smo bogatiji za tri nova stanovnika. Tri sugrađanke su se porodile u Prijedoru, pa su bebe upisane u tamošnje knjige rođenih - rekao je načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić.

Demograf Aleksandar Čavić kaže da posljednjih šest godina negativan priraštaj premašuje brojku od 4.500, te da Srpska svake godine izgubi stanovništvo nekoliko manjih opština.

- Negativan prirodni priraštaj smo prvi put zabilježili  2002. godine i od tada on konstantno raste, a dodatni problem predstavljaju sve veće migracije. Srpskoj je potreban sistemski pristup tom problemu, odnosno da se usvoji dokument populacione politike koji bi se sastojao od tri dijela, i to pronatalitetne politike, politike prema migracijama i politike prema starijim osobama - rekao je Čavić. 

Nadležne institucije u Republici Srpskoj započele su pripreme za pokretanje nacionalnog programa demografske obnove koji je najavljen kao jedan od prioritetnih ciljeva kojima će se vlast baviti u predstojećem periodu. Prvi pripremni sastanak održan je u februaru u Palati Republike, gdje su se za istom stolom kod predsjednice Srpske Željke Cvijanović našli ministri, predstavnici Senata i drugih institucija, profesori i demografi.

Brakovi

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je lani sklopljeno 6.198 brakova, što je za 37 manje u odnosu na 2017. godinu kada je na “ludi kamen” stalo 6.235 parova. Statistika pokazuje da je lani zabilježeno 925 razvoda, što je za jedan manje u odnosu na godinu ranije.

Glas Srpske

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro promjenljivo oblačno i suvo, oko rijeka ponegdje sa maglom. Tokom dana i popodne zadržava se promjenljivo vrijeme uz sunčane intervale. Uz razvoj oblaka ponegdje će biti kiše ili rjeđi pljuskova, najprije na istoku, a do večeri ponegdje kiša i u Hercegovini, dok suvo ostaje na sjeveru i za
Planirana isključenja električne energije za 15. 7. 2019.     Elektroenergetski objekat: DV 10 kV Novo selo Područje bez napajanja: Naseljena mjesta: Amajlije, Popovi, Dijelovi, dio od Dijelova prema Pavlovića mostu, ulica Dimitrija Tucovića od semafora prema Žitoprometu i dio ulice Marije Bursać Vrijeme prekida isporuke: 09:00-09:30
Informacija o vodosnabdijevanju – 15.7.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u sljedećim ulicama: Vojvode Petra Bojovića i Vladimira Gaćinovića u Bijeljini, Dvorovi – naselje Orašje, Ulica Nikole Tesle u Novoj J
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu