×

Inspektorat Srpske poručio je danas potrošačima da, ukoliko se odluče na kupovinu putem interneta, biraju posrednike registrovane u skladu sa zakonom, koji svojom politikom štite prava potrošača, a da eventualne prevare prijave policiji.

U saopštenju iz Inspektorata Srpske, povodom 15. marta - Svjetskog dana prava potrošača, navodi se da se na društvenim mrežama i oglasnim stranicama svakodnevno može vidjeti šarolika ponuda proizvoda i usluga, kao i žalbe potrošača da uopšte nisu dobili proizvod koji su naručili od nepoznatih lica i platili putem ovakvih oglasa ili da dostavljeni proizvod svojim karakteristikama ne odgovara navedenim u oglasu.

"Pri pokušaju da kontaktiraju prodavca, nailazili su na ugašene oglasne stranice i isključene telefone. Riječ je o prevarama koje potrošači treba da prijave policiji", navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata ističu da na društvenim mrežama, po pravilu, potrošači neće pronaći nikakve podatke o licu koje stoji iza tog profila, ime i prezime, adresu poslovnice, broj telefona, broj JIB-a i slično, jer nije ni registrovana.

"Za uslugu ili proizvod kupljen od fizičkog lica na društvenim mrežama potrošači ne posjeduju račun kao dokaz o izvršenoj kupovini. U takvim okolnostima postoji rizik da se usluge pružaju u nehigijenskim uslovima, upitna je stručnost tih lica, kao i porijeklo i ispravnost proizvoda", naglašavaju iz Inspektorata.

Inspektorat Srpske je u prethodnoj godini putem medija, na radionicama i okruglim stolovima koristio svaku priliku da upozna potrošače o rizicima koje nosi kupovina putem društvenih mreža, od neregistrovanih trgovaca, fizičkih lica i neprovjerenih posrednika.

Iz Inspektorata naglašavaju da su u proteklim godinama načinjeni značajni pomaci o pitanju informisanosti samih potrošača o njihovim pravima, kao i svijesti privrednih subjekata o obavezama prema potrošačima.

Kako se dodaje, domaći trgovci postali su svjesni činjenice da inspekcijski organi u saradnji sa resornim ministarstvima i udruženjima za zaštitu prava potrošača, tokom cijele godine predano rade na sprovođenju zakona, edukaciji samih potrošača, te unapređenju potrošačke kulture.

"Međutim, savremeni način poslovanja donio je nove izazove u oblasti zaštite potrošačkih prava. S obzirom na to da živimo u eri digitalizacije, kada je trgovina putem interneta svega jedan klik daleko, potrošači se sve više odlučuju na takav način kupovine", navodi se u saopštenju.

Taj trend prate i građani Republike Srpske, te shodno tome ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, Inspektorat Srpske, kako se navodi, želi da stavi akcenat na zaštitu potrošača na internetu.

Svjetski dan prava potrošača obilježava se od 15. marta 1983. godine. Svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača", koju je donio bivši američki predsjednik Džon Kenedi 1962. godine

/NTV Arena/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro promjenljivo i pretežno oblačno i uglavnom suvo. Tokom dana promjenjljivo uz sunčane intervale, a popodne nestabilno, mjestimično sa kišom ili pljuskovima na istoku i sjeveroistoku. Dnevna temperatura u blagom opadanju. Minimalna temperatura vazduha od 6°C do 11°C, na planinama od 3°C. Na
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 23. 5. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Cik-cak Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz ulica Zmaj Jovina Vrijeme prekida isporuke: 08:00-10:00   Elektroenergetski objekat: TS D. Bukovica 3 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz prema Tešanovićima Vrijeme prekida isporu
Informacija o vodosnabdijevanju – srijeda, 22.05.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju u periodu od 09:00 do 14:30 časova u ulicama Svetog Save, Stefana Dečanskog i Neznanih junaka u Bijeljini, Meše Selimovića u Janji, uključujući sve manje priklj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu