×

Prava potrošača, iako zakonski dobro zaštićena, još su ugrožena, što zbog nesavjesnog poslovanja trgovaca i pružalaca usluga, što zbog neznanja potrošača, kažu u udruženjima potrošača RS.

Dodaju da se samo mali broj građana poziva na Zakon o zaštiti prava potrošača te da ima mnogo nesavjesnih proizvođača i prodavaca, koji zbog borbe za tržište ne poštuju ova prava.

"Prava potrošača se tiču svih, jer su svi građani ujedno i potrošači. Treba raditi na edukaciji potrošača, kao i na izradi pravilnika kojima bi se bolje objasnilo koja su to sve potrošačka prava kao i šta činiti kada se ta prava prekrše", ističu u ovim udruženjima.

U Tržišnoj inpekciji RS kažu da su prošle godine izvšili 217 kontrola po reklamacijama potrošača, od čega je 109 reklamacija uvaženo i riješeno na licu mjesta.

"U 41 slučaju reklamacije su riješene nakon naloženih upravnih mjera, a dva postupka su još u toku. U nekoliko slučajeva potrošači su odustali od reklamacije, a u 58 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane", rekli su u Inspektoratu RS.

Navode da se građani najviše žale da reklamacije ne prihvataju trgovci za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te komunalne usluge.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, rekla je da su građani bolje upućeni u svoja potrošačka prava ako žive u mjestima u kojima postoje udruženja potrošača, te da treba praviti razliku između reklamacija na rad javnih preduzeća i proizvoda.

"Iako u RS posluje desetak udruženja potrošača, postoje mjesta koja nisu pokrivena. Naše udruženje u Prijedoru gotovo sedmično učestvuje u komisijama u javnim preduzećima i to se pokazalo kao dobra praksa", ističe Marićeva.

Dodaje da je nešto drukčija situacija kada se ljudi žale na kupljene proizvode, jer je tada spektar reklamacija dosta širi.

"Tada je problematika različita, jer se potrošači žale na sve - od igle do lokomotive. Kod nas je među posljednjim slučaj reklamacije jednog parfema, ali ima i reklamacija automobila", navela je Marićeva.

Ističe da, iako se Zakonom o pravima potrošača jasno propisuju prava potrošača, problem još predstavlja nesavjesno postupanje pružalaca usluga i trgovaca.

"Trgovci uz reklamaciju često neće da ponude sve zakonske mogućnosti, već najčešće upućuju kupca da, na primjer, odnese robu na servis. Zakonom je jasno određeno da potrošač ima pravo da bira da li će proizvod popraviti, da li će ga zamijeniti u periodu od 24 mjeseca za novi proizvod ili će tražiti povrat novca", objasnila je Marićeva.

Dodatni problem, prema njenim riječima, predstavlja reklamacija obuće, jer u BiH ne postoji ovlaštena laboratorija za ispitivanje kvaliteta cipela.

U Tržišnoj inspekciji RS ističu da je prvi korak ka zaštiti potrošačkih prava da potrošač prilikom kupovine obavezno uzme račun.

"Posjedovanje računa je jedini način da potrošači ostvare zaštitu svojih osnovnih potrošačkih prava u slučaju nedostatka na proizvodu i njegove reklamacije", kazali su u Tržišnoj inspekciji RS.

/Nezavisne novine/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro umjereno i pretežno oblačno i suvo. Tokom dana promjenljivo uz duže sunčane intervale. Popodne uz razvoj oblaka nestabilno pa će biti uslova za mjestimično kišu ili pljuskove sa grmljavinom u Hercegovini i na istoku. Vjetar slab do umjeren, sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura
Planirana isključenja električne energije u ponedeljak, 27. 5. 2019:       Elektroenergetski objekat: DV 10 kV Patkovača Područje bez napajanja: Patkovača Vrijeme prekida isporuke: 08:30-08:45 i 11:00-11:15   Elektroenergetski objekat: DV 10kV Patkovača -posle rastavljača R-207 Područje bez napajanja: Ljeskovac Vrijeme prekida isp
Informacija o vodosnabdijevanju – petak, 24.05.2019. Zbog otklanjanja kvara i blindiranja novog vodovodnog priključka, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Srpske Dobrovoljačke Garde, Trg Đenerala Draže, 2. aprila, Braće Gavrić i Vojvode Stepe u Bijeljini, uključuj
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co

Invisible menu