×

U Policijskoj upravi Bijeljina obavljena je primopredaja rekonstruisanih prostorija za dokaze i skladištenje malog i lakog naoružanja.
Za ovaj projekat, Regionalni centar za kontrolu malog i lakog naoružanja u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi i Evropska komisija za unapređenje sigurnosti skladišnih kapaciteta za čuvanje lakog naoružanja i municije i soba za čuvanje dokaza, obezbjedili su 300.000 evra.

Bezbjedno upravljanje oružjem i municijom, koja je u posjedu policije od ključnog je značaja za bezbjednostcivila i ovlašćenih lica.
Nesigurno skladištenje može rezultirati, eksplozijama, ranjavanjem i pogibijom ljudi i oštećenjem objekata te predstavlja prijetnju, istakao je načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić.

– Kroz ovaj projekat postavili smo novu kapiju, adaptirali magacinski prostor, renovirali sobu za čuvanje naoružanja i dokaza-precizirao je Ćosić. On je naglasio da je za PU Bijeljina posebno značajno što je u ovkiru ovog projekta instaliran video nadzor sa opremom za snimanje podataka čime sada postoji potpuni monitoring kretanja oružja.

Nekontrolisana proliferacija i nezakonita trgovina malim i lakim oružjem predstavlja ogroman sigurnosni izazov za BiH, regiju Balkana i čitavu Evropu, upozoravaju i stručnjaci.
Šef Odjeljenja za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričar Vud rekao je da je u BIH i dalje prisutna ogromna količina oružja u nezakonitom posjedu.

– Treba biti jasno da to oružje koriste kriminalci ali i teroristi. Samo u 2017-oj godini nadležni u BiH su prikupili i uništili 10.800 komada oružja - rekao je Vud i apelovao je na sve nadležne da učine sve što je u njihovoj moći da osiguraju kontrolu oružja kako bi se smanjila mogućnost da ono padne u ruke kriminalaca i terorista.

I u UNDP ocjenjuju da je bezbjedno upravljanje oružjem i municijom od ključne važnosti za bezbjednost civila ali i policije, oružanih snaga i drugih bezbjednosnih agencija.

Kako je istakaošef sektora Pravda i sigurnost pri UNDP Slobodan Tadić UNDP je već duži niz godina posvećen sigurnosti i miru u regionu i čini sve da taj rad još više pospješi.

Projektom podizanja međunarodnih bezbjednosnih standarda obuhvaćena su dva skladišta u Bijeljini i Rakovici i pet prostorija za dokaze u Bijeljini,Istočnom Sarajevu, Mostaru, Orašju i Zenici.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno oblačno sa kišom mestimično. Tokom dana promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale, ali i nestabilno pa će biti lokalno kiše i pljuskova. Vjetar umjeren, uglavnom istočni. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 23°C. U sredu(24.04): Ujutro pretežno oblačno sa kišom u severni
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 25. 4. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Gajevi 4 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 09:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Brijesnica 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski
Informacija o vodosnabdijevanju – petak 26.04.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u petak (26.04.2019.), u vremenu od 09:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Raje Baničića u Bijeljini i Dimitrija Lopandića u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Zb
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co