×

U Policijskoj upravi Bijeljina obavljena je primopredaja rekonstruisanih prostorija za dokaze i skladištenje malog i lakog naoružanja.
Za ovaj projekat, Regionalni centar za kontrolu malog i lakog naoružanja u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi i Evropska komisija za unapređenje sigurnosti skladišnih kapaciteta za čuvanje lakog naoružanja i municije i soba za čuvanje dokaza, obezbjedili su 300.000 evra.

Bezbjedno upravljanje oružjem i municijom, koja je u posjedu policije od ključnog je značaja za bezbjednostcivila i ovlašćenih lica.
Nesigurno skladištenje može rezultirati, eksplozijama, ranjavanjem i pogibijom ljudi i oštećenjem objekata te predstavlja prijetnju, istakao je načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić.

– Kroz ovaj projekat postavili smo novu kapiju, adaptirali magacinski prostor, renovirali sobu za čuvanje naoružanja i dokaza-precizirao je Ćosić. On je naglasio da je za PU Bijeljina posebno značajno što je u ovkiru ovog projekta instaliran video nadzor sa opremom za snimanje podataka čime sada postoji potpuni monitoring kretanja oružja.

Nekontrolisana proliferacija i nezakonita trgovina malim i lakim oružjem predstavlja ogroman sigurnosni izazov za BiH, regiju Balkana i čitavu Evropu, upozoravaju i stručnjaci.
Šef Odjeljenja za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričar Vud rekao je da je u BIH i dalje prisutna ogromna količina oružja u nezakonitom posjedu.

– Treba biti jasno da to oružje koriste kriminalci ali i teroristi. Samo u 2017-oj godini nadležni u BiH su prikupili i uništili 10.800 komada oružja - rekao je Vud i apelovao je na sve nadležne da učine sve što je u njihovoj moći da osiguraju kontrolu oružja kako bi se smanjila mogućnost da ono padne u ruke kriminalaca i terorista.

I u UNDP ocjenjuju da je bezbjedno upravljanje oružjem i municijom od ključne važnosti za bezbjednost civila ali i policije, oružanih snaga i drugih bezbjednosnih agencija.

Kako je istakaošef sektora Pravda i sigurnost pri UNDP Slobodan Tadić UNDP je već duži niz godina posvećen sigurnosti i miru u regionu i čini sve da taj rad još više pospješi.

Projektom podizanja međunarodnih bezbjednosnih standarda obuhvaćena su dva skladišta u Bijeljini i Rakovici i pet prostorija za dokaze u Bijeljini,Istočnom Sarajevu, Mostaru, Orašju i Zenici.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
U srijedu, 20.02.2019. Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 8 i 14°C. U četvrtak, 21.02.2019. u Hercegovini sunčano
Planirana isključenja električne energije u srijedu, 20. 2. 2019:   Elektroenergetski objekat: ТS V. Оbаrskа cеntаr Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа stаdiоnu Vrijeme prekida isporuke: 08:30-14:00   Elektroenergetski objekat: ТS Gоrnji Маgnојеvić Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа grоblјu Vrijeme prekida isporu
Informacija o vodosnabdjevanju u srijedu, 20. 2. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Jovana Raškovića i Ljubomira Nenadovića u Bijeljini, uključujući i sve manje p
HIT NEDJELJE
Glasajte za najljepše strane novogodišnje pjesme
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co