×

Na teritoriji Republike Srpske od početka godine do sada evidentirano je 386 migranata, a procenjuje se da ih u BiH trenutno ima od 4.000 do 5.000. Najveći pritisak je na području PU Gradiška, jer na tom potezu migranti pokušavaju da pređu na teritoriju Hrvatske.

Ilustracija

 

Ilegalne migracije predstavljaju veliki problem, koji potencijalno može da ugrozi cijeli region, ocijenio je član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migracija Miloš Stevanović, konferenciji u Bijeljini.

Stevanović je ponovio stav da Republika Srpska ni u jednoj varijanti neće davati budžetska sredstva,  niti prihvatati međunarodne donacije i sredstva iz EU za građenje centara za migrante na teritoriji RS.

“Najveći broj migranata je iz Pakistana, čak 34 odsto, iz Irana 15 odsto, a potom Sirije, Avganistana i Libije. Kao najveći razlog za migracije  navode loš standard, rat, a samo devet odsto političke razloge. Naš stav je da migranti ne mogu boraviti na ovoj teritoriji, osim u onom zakonskom roku, sa potvrdama i putem humanog tranzita, što im je policija RS i do sada omogućavala”, rekao je Stevanović.

Cilj Koordinacionog tijela je strateško rješavanje problema migranata i biće preduzet niz operativnih aktivnosti, interno i u ministarstvima, tako i na međunarodnom nivou, sa predstavnicima EU, međunarodne zajednice.

“Insistiraćemo da se migrantska ruta kao takva, ukoliko bude u teritoriji BiH ni na koji način neće podržati. Ostajemo predani zaključcima Vlade RS da  promjena demografske strukture stanovništva u RS neće biti omogućena i nećemo dozvoliti nijednom migrant da ovdje ostane i da se naseli”, kaže Stevanović.

On je imajući u vidu humani karakter migrantske krize, izrazio razumijevanje za ljude koji su krenuli u potragu za boljim životom, ali RS ni BiH nemaju mogućnosti da ih ovdje smjeste.

On je skrenuo pažnju javnosti na potencijalnu ugroženost imovine i građana, što se pokazuje u Federaciji BiH, ali daleko veći su zdravstveni izazovi.

“Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti je od opšteg interesa za RS. Svakodnevna ilegalna i nekontrolisana kretanja migranata mogu dovesti do širenja infekcija, klica i zoonoza. Ministarstvo zdravlja je dalo nalog da se intenzivnije kontroliše zdravlje migranata. I zdravstvene službe u Federaciji preduzimaju mjere kako bi zaštitilo lokalno stanovništvo”, rekao je Stevanović.

Stevanović je pohvalio komunikaciju Grada Bijeljine i Vlade RS.

“Grad Bijeljina je obezbijedio hranu, čamce koje je ustupio Graničnoj policiji, a ukoliko bude potrebno Grad će iz budžeta obezbijediti i dodatna sredstva  za ove namjene”, rekao je Stevanović.

Vlada RS, policija, Koordinaciono tijelo potpuno su spremni i neće dozvoliti ni bezbjednosnu, ni zdravstvenu alarmantnu situaciju.

 / Srpska info

SERVISNE INFORMACIJE
U srijedu, 20.02.2019. Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 8 i 14°C. U četvrtak, 21.02.2019. u Hercegovini sunčano
Planirana isključenja električne energije u srijedu, 20. 2. 2019:   Elektroenergetski objekat: ТS V. Оbаrskа cеntаr Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа stаdiоnu Vrijeme prekida isporuke: 08:30-14:00   Elektroenergetski objekat: ТS Gоrnji Маgnојеvić Područje bez napajanja: Јеdаn NN izlаz prеmа grоblјu Vrijeme prekida isporu
Informacija o vodosnabdjevanju u srijedu, 20. 2. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Jovana Raškovića i Ljubomira Nenadovića u Bijeljini, uključujući i sve manje p
HIT NEDJELJE
Glasajte za najljepše strane novogodišnje pjesme
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co