×

Posredstvom Zavoda za zapošljavanje, u prošloj godini na području grada Bijeljina zaposleno je 3.105 ljudi, od čega je njih 161 zaposleno posredstvom šest programa, za šta je izdvojeno 962.000 KM.
Za 213 radnika u privatnom sektoru refundirani su porezi i doprinosi za šta je izdvojeno oko 350.000 KM. Najbolji rezultati bilježe se u projektima samozapoljšavanja. U 2018. godini, u odnosu na prethodnu, za devet odsto je manje nezaposlenih.

Projekti za zapošljavanje i samozapošljavanje, čiji je cilj smanjenje broja nezaposlenih, u Bijeljini su dali odlične rezultate. Posao je obezbijeđen zahvaljujući potrebama tržišta rada, ali i projektima Zavoda za zapošljavanje.

Sanja Čabrić (34) je prije godinu dana proglašena tehnološkim viškom u jednom bijeljinskom tržnom centru. Aplicirala je za sredstva za samozapošljavanje i tim sredstvima pokrenula vlastiti posao.

– Dobila sam 5.000 KM i uložila ih u uređenje poslovnog prostora i nabavku robe. Uslov je da se radi godinu dana i redovno izmiruju obaveze. Uspijevam u tome. Čak sam zaposlila i jednu radnicu. Nije lako, ali ja sam zadovoljna – kaže vlasnica butika.

Ovu mogućnost iskoristio je i Mirko Regodić. Otvorio je prije osam godina servis za popravku kompjutera.

– Na početku svakog posla pomoć je dragocjena. Zahvalan sam Vladi RS na podršci, jer bih bez ovih inicijalnih sredstava teško uspio. A mladim generacijama, svima koji su završili zanate i škole poručujem da imaju vjere u sebe. Iako ovakvi poduhvati zahtijevaju mnogo truda, odricanja, na kraju se isplati. Svoj ste gazda – kaže ovaj demobilisani borac.
Posredstvom Biroa u Bijeljini je evidentirano oko 11.000 nezaposlenih osoba koje aktivno traže posao. Potencira se preduzetnička djelatnost.

– Prošle godine, uz sredstva za podsticaj koja su iznosila 5.000 KM, odnosno 8.000 KM za djecu poginulih boraca, korisnici mogu da pokrenu svoj biznis. Prošle godine smo imali i javni poziv za zapošljavanje mladih do 35 godina, a maksimalni iznosi su 20.000, 30.000 i 50.000 KM. U RS je bilo više od 300 zahtjeva, a iz Bijeljine 12. Ovi zahtjevi se razmatraju pa očekujemo da će dio korisnika ispuniti uslove – kaže viši stručni saradnik za Programe zapošljavanja u bijeljinskom Birou Željko Kusturić.

On podsjeća da su prošle godine ciljna grupa bile žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja. Ovaj projekat realizovan je na inicijativu nevladinih organizacija.

– U okviru ovog projekta zaposlili smo 17 žena kod poslodavaca za šta je izdvojeno 5.000 KM po korisnici. Četiri žene su pokrenule preduzetničku djelatnost, a za to su imale pojedinačne podsticaje u iznosu od 4.000 KM – pojašnjava Kusturić.

Pripravnici
Zavod za zapošljavanje RS provodi i programe zapošljavanja pripravnika s visokom stručnom spremom, zapošljavanje starijih od 50 godina, djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca i Roma.

/SrpskaInfo/

SERVISNE INFORMACIJE
Ujutro pretežno oblačno sa kišom mestimično. Tokom dana promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale, ali i nestabilno pa će biti lokalno kiše i pljuskova. Vjetar umjeren, uglavnom istočni. Najviša dnevna temperatura od 17°C do 23°C. U sredu(24.04): Ujutro pretežno oblačno sa kišom u severni
Planirana isključenja električne energije u četvrtak, 25. 4. 2019:       Elektroenergetski objekat: TS Gajevi 4 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 09:00-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Brijesnica 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski
Informacija o vodosnabdijevanju – petak 26.04.2019. Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u petak (26.04.2019.), u vremenu od 09:00 do 13:00 časova, vode neće biti u ulicama: Raje Baničića u Bijeljini i Dimitrija Lopandića u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Zb
HIT NEDJELJE
Hit nedelje
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co