×

Rado Savić

Izgradnjom tri nove bušotine problem vodosnabdijevanja Lopara je  trajno riješen, a za novo izvorište, u selu Veselinovac, u lokalnom budžetu izdvojeno je 100.000 KM.

Stanovnici ove majevičke opštine s nestrpljenjem su dočekali završetak radova koji su im omogućili redovne i kvalitetne isporuke pitke vode.

Ove godine će se graditi još tri bunara u loparskom selu Jablanica i po jedan u Priboju i Koraju što će omogućiti redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje i svih majevičkih sela.

Tri nove bušotine u Veselinovcu kapaciteta su 400 metara kubnih u 24 sata, odnosno 7 litara u sekundi.

Imajući u vidu da je kapacitet sadašnjeg bazena 380 kubika, procjene stručnjaka su da će vode biti dovoljno, kaže načelnik opštine Lopare Rado Savić.

– Za izgradnju bušotina, ugradnju i povezivanje izdvojili smo 100.000 KM. Imali smo problem i sa strujom pa smo zahtjev za uvođenje trofazne struje Elektrodistribuciji platili oko 2.000 KM. Ovaj projekat za našu lokalnu zajednicu je od kapitalnog značaja – kaže Savić.

On podsjeća da je veliki problem potrošačima na ovom području bilo to što se prilikom obilnijih padavina i nevremena voda zamuti pa nije bila ispravna za piće.

– Obezbijedili smo 40.000 KM za taložnik otpadnih voda. Imamo hemijski i bakteriološki ispravnu vodu – tvrdi Savić.

Dodaje i da će se iduće godine graditi još tri bunara u loparskom selu Jablanica što će omogućiti redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje  ovog i desetak susjednih sela, te bušotine u Priboju i Koraju.

Mjesni vodovodi, u dužini od 31 kilometra, bazeni i vodozahvati koji su oštećeni u poplavama i klizištima, su većim dijelom sanirani.

Za ove namjene obezbjeđena su kreditna sredstva iz Programa hitnog oporavka od poplava.

U lokalnoj upravi planiraju da grade i rezervoar većeg kapaciteta i filtersko postrojenje, za što je potrebno oko pola miliona maraka.

Vodosnabdijevanje korisnika u Loparama obavlja JP „EkoKom“, preduzeće koje je već pet godina u stečaju.

– Za oko 3.500 stanovnika, pravnih i fizičkih lica mjesečno se isporuči oko 20.000 kubika. Kubik košta 0,73 feninga plus PDV, što je u odnosu na druge gradove i opštine znatno niže. Isključujući zastarjele dugove i naplativost usluga u posljednje dvije godine je  zadovoljavajuća – kažu u  ovom preduzeću.

Investicije u vodosnabdijevanju raduju Loparčane koji su  godinama vodu za kuvanje i piće donosili sa obližnjih izvora ili je kupovali.

– Trpili su nam kućanski aparati, kvarile su se veš mašine i bojleri. Ovdašnju vodu smo koristili kao tehničku, a za piće kupovali. Nije to mala stavka u kućnom budžetu. Važno je da imamo dovoljno vode ali i da je ona ispravna za piće – kaže Gordana Rikić.

Pola miliona za asfalt

Lokalna putna mreža na teritoriji Lopara iznosi 500 kilometara, od čega je do sada asfaltirano oko 250 kilometara.

U ovoj godini asfaltirano je 10 kilometara lokalnih puteva, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 400.000 KM.

Ambiciozne planove imaju i za ovu godinu, a za infrastrukturne projekte iz budžeta će biti izdvojeno oko pola miliona maraka.

Slađana Mrkonjić / Srpska info

SERVISNE INFORMACIJE
U jutarnjim i prijepodnevnim časovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i suvo. U drugom dijelu naoblačenje i postepen pad temperature, najprije na sjeverozapadu gdje se očekuje kiša mjestimično. U večernjim časovima kiša u većini sjevernih, istočnih i centralnih predjela uz osjetno zahlađenje
Planirana isključenja električne energije u utorak, 26. 3. 2019:     Elektroenergetski objekat: TS Golo Brdo 2 Područje bez napajanja: Jedan NN izlaz Vrijeme prekida isporuke: 08:30-12:00   Elektroenergetski objekat: TS Bogdanovića 1 Područje bez napajanja: 1 NN izlaz: ul. Baje Stanišića Vrijeme prekida isporuke: 08:00-12:00   El
Informacija o vodosnabdijevanju – ponedeljak, 25. 3. 2019.  Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas, u vremenu od 09:00 do 14:30 časova, vode neće biti u ulicama: Hercegovačka u Bijeljini, Bijeljinska u Janji i 1. maja u Dvorovima, uključujući i sve manje priključne, susjedne ulice. Na
HIT NEDJELJE
HIT NEDELJE 22-29 mart
NARODNI OBIČAJI SEMBERIJE
Pan radio Bijeljina © 2018
Powered by limun.co