Menu
Slogan

Na civilno tržište stiže 5.000 “vampira”

  • Autor Nenad Popović

Uprkos svim poteškoćama u poslovanju koje je donijela pandemija virusa korona, u hangarima Tehničkog remonta Bratunac (TRB) rade punom parom na modernizaciji poluautomatskog pištolja “RS9 vampir”, a plan je da se do kraja godine na domaćem i inostranom tržištu nađe oko 5.000 komada.

Foto: Glas Srpske

Rekao je to za “Glas Srpske” generalni direktor i vlasnik TRB-a Slavenko Ristić naglasivši da će do kraja februara i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS biti isporučena planirana količina pištolja.

- Korona nas je zaustavila, teško se dolazilo do repromaterijala, a i isporuke gotovih proizvoda su bile otežane u prošloj godini, ali se ne žalimo i hrabro nastavljamo dalje. Uprkos svim problemima, godinu iza nas završili smo u plusu, iako ne onako kako smo planirali - istakao je Ristić podsjetivši da je preduzeće dva mjeseca poslovalo smanjenim kapacitetom, ali da nijedno radno mjesto nikada nije dovedeno u pitanje i da su uspjeli zadržati radnu snagu.

- Uveliko se pripremamo za Sajam naoružanja koji bi trebalo 20. februara da bude održan u Abu Dabiju. Već deset godina usavršavamo naše proizvode i ovo je još jedna prilika da ih predstavimo na svjetskom tržištu. Plan je da na sajmu predstavimo naše oklopno vozilo “despot”, mašinu za deminiranje, sa vozačem, ali i na daljinsko upravljanje, naš pištolj i liniju za proizvodnju municije - rekao je Ristić.

Dodao je da u ovoj godini planiraju još i učešće na sajmu u Beogradu i Egiptu.

- Sajmovi su prilika da predstavimo javnosti sve ono što radimo, ali i da pronađemo nove partnere i izađemo na neka nova tržišta - poručio je prvi čovjek TRB-a.

U halama ovog preduzeća u toku je proizvodnja novih “despota”, a zaposleni rade punom parom kako bi svi dogovoreni poslovi bili realizovani u najkraćem mogućem roku.

- Naš projekat “Iskra”, odnosno sklapanje upaljača za artiljerijske granate, raste iz dana u dan i pokazao se kao pun pogodak. Javljaju nam se novi partneri i osvajamo nova tržišta - rekao je Ristić podsjetivši da je riječ o pogonu koji zapošljava desetine žena, što nije baš često praksa u namjenskoj industriji.

Novi proizvod

Slavenko Ristić je rekao da u TRB-u trenutno rade prototip jednog novog vozila, manje kategorije, o kojem će pričati više kada prototip bude završen.

- Ne odustajemo, trudimo se da budemo inovativni i da dođemo do novih proizvoda, jer jedino je to nešto što može da obezbijedi dugotrajno zaposlenje ljudi. Ako nemate proizvode, nemate ni posao - rekao je Ristić.