Menu
Mare

Pripremite vaše balkone i bašte za proljeće

  • Autor Nenad Popović

Stiže nam proljeće, a s njim je i vrijeme da svoje balkone pretvorimo u oaze uživanja. Cvijeće nam uvijek daje novi život i energiju, a prostore čini mjestima na kojima volimo provoditi vrijeme.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

 

Ništa ne uljepšava balkon kao što to radi cvijeće. Rado biste svoj balkon ukrasili, ali ne znate koje vrste cvijeća traže najmanje njege? Kako bismo vam pomogli pri izboru, donosimo 5 vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspijeva.

Kadifa

Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti, što zbog malih zahtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta koja traje cijelo ljeto. Dolazi u nijansama žute i narančaste, a cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели お花 LIFE (@_flower8flowers_)

 

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusjenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranjivima. Želite li cvjetanje svojih kadifica produžiti tokom cijelog ljeta, obvezno je uklanjanje ocvalih cvjetova te redovno prihranjivanje i zalijevanje.

Pelargonija

Pelargonija je takođe poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakteriziraju je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aija Kalve Grytli (@aijakalveg)

 

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca te propustan supstrat bogat hranjivima. Kako bi lijepo rasla, obavezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalijevajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalijevanja.

Petunija

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna biljka dolazi u mnogo oblika i boja cvjeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели italy ??❤️?? (@dallaserrajolanda)

 

Cvjeta od juna do septembra, a potrebno joj je polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nježnijih cvjetova pazite da nije previše na vjetru.

Petunije njegujte redovnim zalijevanjem te prihranjivanjem gnojivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvjetale. U drugom dijelu ljeta biljke možete biljke porezati na 20 cm od nivoa tla, dobro ih prihraniti i ponovno će cvjetati do jeseni.

Maćuhica

Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nikolina (@11_nikolina_11)

 

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja.

Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Jedino što im smeta su velike vrućine, prenosi Azra.

Begonija

Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat bogat hranjivima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ona Stankevičiūtė (@ona_stankeviciute)

 

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači stalno cvjetajuući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano posuši.

/SrpskaInfo/