Menu
Slogan

Biković: "Moramo biti jači od svog ega"

  • Autor Nenad Popović

Glumac Miloš Biković iskazao je svoj stav o patriotizmu, te naveo da smatra da to nije samo mahanje zastavom i pjevanje patriotskih pjesama, već pomaganje drugim ljudima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Patriotizam nisu ćevapi, navijanje na tribinama, mahanje srpskom zastavom ili pisanje komentara po društvenim mrežama “Kosovo je Srbija”. Biti Srbin znači da treba pomoći bližnjem kad god možemo i, što je još važnije, kad ne možemo. Tada smo pomjerili granice mogućeg. Mi do danas nismo naučili da je sloga ta koja Srbina spasava. Moramo biti jači od svog ega. Sloga je nada koja nam nedostaje, a koja može da nas izvede iz ovog duhovno-emotivnog lutanja u kome se nalazimo i u kojem proždiremo jedni druge – rekao je Biković za Informer.

Miloš je postigao veliki uspeh u Rusiji, pa je zahvaljujući tome dobio i rusko državljanstvo.

– Ne bih ja to nazvao slavom, to je popularnost. Riječ slava u sebi ima nešto više i ona pripada herojima, svetiteljima, a ne glumcu. Možda i pripada glumcu, ali poslije 50 godina rada ako je učinio nešto za svjest svog naroda. U mom slučaju još je rano za taj termin – naveo je on.

Glumac je otkrio i da li ga je popularnost promijenila.

– Popularnost utiče na mene. Na primjer, dok sam sjedio u hotelu gdje smo snimali “Južni vetar 2”, prilazila su mi djeca da se slikaju sa mnom. Čovjek od krvi i mesa može da se slika pet puta, ali već šesti put nisam sjedio na otvorenom, već sam se sklanjao jer nisam mogao da sjedim na miru, da jedem, da pričam. Ljudi su mi stalno prilazili da me dižu da bih se slikao sa njima. Ili, na primjer, idem gradom i pričam telefonom, zaustave me i prekinu mi razgovor da bi se slikali sa mnom. I onda kada ja kažem: “Je l’ vidite da pričam telefonom?”, oni se naljute. Nekad mi smeta i kada svi pilje u mene, gledam da se sklonim tada. Svakako, zahvalan sam na pažnji koju imam, ali je prijatna samo do određene mjere – rekao je Biković i istakao da nijednu ulogu nije odigrao isključivo zbog novca.

– Rijetko sam uloge birao samo zbog novca. Naročito ne u Srbiji, jer ovdje novca nema. Tačnije, nema ozbiljnog novca. Tek u posljednjih nekoliko godina industrija filma je počela da se razvija, tako da sam uloge uvijek birao jer su mi se dopadale – istakao je Miloš Biković, piše Blic.

/SrpskaInfo/