Menu

A+ A A-

Krah pravosuđa

  • Autor Nenad Popović

Tužioci i sudije u Republici Srpskoj svjesni su da imaju trajne mandate i da nemaju nikakvu odgovornost za svoj rad, stanje u pravosuđu je katastrofalno, a posljedica nefunkcionisanja tog stuba vlasti je veliko socijalno raslojavanje stanovništva, odlazak najstručnijih ljudi svih zanimanja i potpuno nepovjerenje građana.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Katastrofalni podaci u pogledu obustavljenih istraga u tužilaštvima Srpske, o čemu je Srpskainfo nedavno ekspluzivno pisala, izazvalo je veliku buru u pravosuđu.

Prema zvaničnim podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, od 2012. godine do decembra prošle godine pravosuđe Srpske spasilo je 579 osumnjičenih od krivičnog gonjenja, samo zato što se postupajućim tužiocima nije dalo da rade posao za koji ih debelo plaćamo!

Ukupan broj obustavljenih istraga u tužilaštvima u Srpskoj od 2008. do 2020. godine, odnosno banjalučkom, bijeljinskom, dobojskom, trebinjskom, tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, te onom najmlađem, prijedorskom, iznosi 713 predmeta po poznatom izvršiocu.

Amnestirani za nerad

Dakle, posebno otežavajuća okolnost, kako bi to rekli pravnici, jeste što su u konkretnim slučajevima bila poznata imena izvršilaca krivičnih djela.

U periodu od 2006. godine do zaključno s prošlom godinom, obustavljeno je ukupno 27.500 istraga za različita krivična djela!

Više od 6.600 istraga je obustavljeno iz oblasti privrednog kriminala u kojima je bespovratno nestalo milijarde maraka, novca građana Republike Srpske.

Nijedan tužilac nikada nije pozvan na bilo kakvu odgovornost zbog obustavljanja istrage, jer je amnestiran famoznim članom 29. Zakona o tužilaštvu RS.

Ovaj član glasi: “Glavni tužioci, zamjenici glavnih tužilaca i tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, uhapšeni ili zadržani u pritvoru, niti mogu odgovarati u građanskom postupku za mišljenje koje daju ili za odluke koje donose u okviru službene dužnosti”.

Pojednostavljeno rečeno, sistem koji u Srpskoj godinama štiti korumpirane nosioce javnih funkcija i njihovu djecu toliko je savršen da bi mu pozavidjele i mafijaške porodice.

Samo šest optužnica

Ivana Korajlić, direktorka Transparensi Internešenela BiH, koje redovno prati rad pravosuđa u BiH i sačinjava statistiku o sudskim predmetima vezanim za procesuiranje korupcije, navodi da je trend rada domaćeg pravosuđa sve lošiji.

Kada je u pitanju rad Republičkog javnog tužilaštva – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Srpske, Korajlićeva navodi da je prošle godine podiglo samo šest optužnica za koruptivna krivična djela!

– U Srpskoj je povećan i broj obustava istraga, koji iznosi preko 60 odsto – dodala je direktorka TI BiH.

Inače, pod koruptivnim krivičnim djelima u Srpskoj se podrazumijeva sve i svašta, pa se statistika „pumpa“ slučajevima poput onog kada radnik benzinske pumpe iz kase uzme novac, te podmićivanja policijskih službenika sa par desetina maraka, dok višemilionska korupcija ostaje netaknuta.

Savez penzionera i potomaka RS, u kojem su svoje mjesto zauzeli ekonomisti i pravnici iz „starog“ sistema, ali i novinari, zaslužan je za dobijanje većeg broja podataka za katastrofalan rad pravosudnih institucija u Srpskoj. Njihova borba, kako tvrde, neće stati sve dok običan čovjek, penzioneri, njihova djeca i unuci žive na rubu životne egzistencije i bježe sa svojih ognjišta zbog nakaradnog sistema, dok se istovremeno nosioci političkih funkcija i njihove porodice bahate i dupliraju svoju imovinu.

Tužioci i sudije bez odgovornosti

Dragutin Ilić, predsjednik Saveza prenzionera i potomaka RS (SPiP)j za Srpskainfo kaže da kriminalci iz redova političara uvezani sa saučesnicima u privredi i javnim institucijama, zahvaljujući tužiocima, dnevno dupliraju, a godišnje multiplikuju svoj kapital i imovinu.

– Zato predlažemo da se hitno održi posebna sjednica Narodne skupštine RS na temu nefunkcionisanja pravosuđa u RS i BiH kako bi se došlo do najboljih prijedloga za unapređenje rada tih institucija. Tužioci i sudije su svjesni da imaju trajni mandat i da nemaju nikakvu odgovornost, a NS RS ima mogućnost da kroz izmjene i dopune postojećih ili donošenjem novih zakona uvedu red u ovu oblast – istakao je Ilić.

Dodaje kako za sve navedeno mora postojati politička volja, ali su i u Savezu svjesni da nje trenutno nema, jer su političari duboko involvirani u sve oblike kriminala.

– Pod hitno je potrebno izmjeniti Krivični zakonik RS u dijelu koji govori o zastari krivičnih djela, posebno onih koja su izvršena na štetu državne svojine – izjavio je Ilić.

Veliki uticaj politike na pravosuđe

Dario Sandić, advokat iz Banjaluke, ističe da je potpuno jasno da postoji veliki uticaj trenutne politike na rad tužilaštva.

– Kako drugačije objasniti da u 15 godina nije procesuiran niti jedan političar, a kod činjenice da smo u dubokom finansijskom minusu, da smo u dubokoj socijalnoj rupi, odnosno da smo na samom dnu svih ljestvica, odnosno pokazatelja, u Evropi. Jednostavno, ovako više ne ide, ali vidjećemo koliko još građanima treba da shvate da je sve u njihovim rukama, a ne da su oni u rukama političara – izjavio je Sandić za Srpskainfo.

Sve je, dodaje Sandić, krenulo nizbrdo prije 18 godina kada je izvršena reforma krivičnog zakonodavstva i kada je sva „vlast“ u pogledu pokretanja krivičnog postupka predata tužiocima u ruke.

– Ono što je veoma opasno za vladavinu prava i demokratiju jeste nepostojanje posljedice za radnje tužioca. Naime, kada tužilac utvrdi da se neće provoditi istraga, on uopšte ne snosi nikakve posljedice za takvu odluku, jer protiv ove odluke oštećeni može uložiti pritužbu o kojoj, opet, odlučuju tužioci tužilaštva u kojem radi i tužilac koji je donio odluku protiv koje se pritužba izjavljuje. Ovde je u potpunosti ispunjena narodna izreka: “Kadija te tuži, kadija ti sudi” – smatra Sandić.

Jedna optužnica po tužiocu

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala u Republici Srpskoj dostavljenim SPiP-u RS, od 1. jula 2016. godine do kraja prošle godine podignuto je 28 optužnica za koruptivna krivična djela.

Kako u ovom tužilaštvu radi šest tužilaca i sedmi koji rukovodi Posebnim odjeljenjem, statistički gledano svaki tužilac je u navedenom periodu zadužio po jedva jednu optužnicu godišnje!

Na upit Srpskainfo iz RJT su odgovorili da je u istom vremenskom periodu, odnosno juli 2016. do decembra 2020. zbog koruptivnih krivičnih djela pravosnažno osuđeno 20 osoba.

Za koruptivna krivična djela najveća izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. U pitanju je prvostepena presuda i u toku je postupak po žalbi. Najveća kazna zatvora po pravosnažnoj presudi za koruptivna krivična djela izrečena je u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca.

/Nikola Morača, SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!