Menu

Dolaze zaraženi pacijenti koji su primili prvu dozu vakcine

  • Autor Nenad Popović

U privremenoj kovid bolnici u Štark areni u Beogradu trenutno je smješteno 330 pacijenata, od kojih 90 odsto zahtijeva kontinuiranu kiseoničnu terapiju, izjavio je medicinski koordinator te bolnice, potpukovnik Predrag Bogdanović.

Foto: Facebook/Goran Vesić

Trenutno imamo 330 pacijenata. Posljednjih nekoliko dana se taj broj uvećava za oko 20 bolesnika dnevno, s obzirom na to da primimo između 40 i 50 novih bolesnika, a između 20 i 30 otpustimo – rekao je Bogdanović za Tanjug.

Naveo je da se u Štark arenu primaju pacijenti sa težom kliničkom slikom koji imaju ozbiljne komplikacije infekcije, obostrane upale pluća, te dodao da su tu smješteni mlađi pacijenti, između 20 i 40 godine, ali i oni starosti više od 80 godina, čak i do 90.

Najmlađi pacijent koji je trenutno smješten u Štark areni ima 23 godine, a najstariji 89 godina, precizirao je Bogdanović.

Pojasnio je da pacijenti starije životne dobi imaju ozbiljne hronične, pridodate bolesti i da je samim tim teško pratiti njihovo zdravstveno stanje, ali i lečiti ih od infekcije korona virusa jer, podsjetio je, bolesnici zahtijevaju ne samo liječenje već i njegu.

– Posljednjih dana primećujemo pojavu novozaraženih pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine. To je zbog toga što nisu ispoštovali propisane protivepidemijske mjere i savjete lekara – da nakon tri nedjelje od prve doze vakcine slijedi revakcinacija, pa nakon toga tri nedjelje zaštite od zaražavanja jer je organizumu potrebno da se stvori imunitet kako bi se zaštitio od infekcije – rekao je Bogdanović.

Objasnio je da zaštita nije stopostotna i da se i dalje moraju sprovoditi protivepidemijske mjere jer je, dodaje, vakcina samo zaštita da se ne dobije ozbiljniji oblik bolesti, da se ne završi u bolnici.

Naveo je da su pacijenti teži za liječenje s obzirom na to da u startu podrazumijevaju primjenu ozbiljnije terapije po protokolu za liječenje infekcije korona virusa, kao i primenu kontinuirane kiseonične terapije.

– Naši pacijenti već sada, njih 90 odsto, zahtijevaju kontinuiranu kiseoničnu terapiju tako da rezerve kiseonika koje imamo, koje smo ranije trošili sa većim brojem bolesnika za sedam dana, sada potrošimo sa manjim brojem bolesnika za tri dana – rekao je Bogdanović.

Istakao je da se u privremenoj bolnici u Štark areni, kao i u drugim bolnicama, sprovodi sva terapija koja je propisana nacionalnim protokolom za liječenje kovid bolesnika.

Bogdanović je apelovao na sve građane da se strogo pridržavaju protivepidemijskih mjera – nose lična zaštitna sredstva u svim prilikama i izbegavaju nepotreban socijalni kontakt u smislu druženja u većim grupama, odlazaka na zimovanje…

– Ovo rasplamsavanje epidemije, koje nam se ponovo dešava, posljednica je našeg neodgovornog ponašanja – rekao je Bogdanović i poručio da samo zajedničkim snagama i odgovornim ponašanjem može kontrolisati i privesti kraju epidemiju korona virusa.

/SrpskaInfo/